przepis
porada
dodaj
  • Przyg.
    20
    min
  • Gotow.
    25
    min
  • Czas
    10
    min
  • Porcja
    5
    per
  • Kalorie
    80
    cal
  • Wyświetleń: jeden komentarz
  • Ocena:
Drukuj
...
Dodaj do ulubionych

Przegląd przepisu

  • Typ przepisuTanio
  • Poziom trudnościŁatwy
  • AllergenyCytrusy, Jajka, Laktoza, Orzechy
  • SezonJesień, Lato, Wiosna
  • Rodzaj kuchniAmerykańska, Fusion
  • CoursesDieta i zdrowe gotowanie, Przepisy Wegetariańskie
  • SkładnikiWarzywa
  • PorcjeDla 2 osób

Opis przepisu

To danie to świeża i lekka sałatka pełna chrupiących warzyw oraz orzechów. Cienkie wstążki cukinii i kopru włoskiego łączą się z plasterkami marchewki, rzodkiewki i jabłka, tworząc kolorową mieszankę smaków i tekstur. Dodatek orzechów pekan, pestek dyni, natki pietruszki i koperku nadaje sałatce wyrazistości i nutkę orzechowego smaku. Całość jest delikatnie skropiona dressingiem, co podkreśla jej świeżość. Idealna propozycja na lekką przekąskę lub dodatek do obiadu.

Składniki

  • 1 mała bulwa kopru włoskiego
  • 1 duża marchewka
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 małe jabłko np. gala
  • garść orzechów pekan i pestek dyni
  • natka pietruszki
  • Składniki na dressing:
  • 1 awokado
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego (lub śmietany)
  • 1/4 szklanki majonezu
  • 1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
  • 1/4 szklanki pietruszki (posiekanej)
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 2–3 łyżeczki cebuli w proszku
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2-3 łyżki wody (do regulacji konsystencji)
Dodając produkty z przepisu do koszyka możesz je zamówić bezpośrednio z naszego sklepu E.Leclerc. Zakupy mogą być u Ciebie już w przciągu godziny. Dodaj do koszyka

Etapy przygotowania

  1. Pokrój cukinię i koper włoski wzdłuż na cienkie paski
  2. Pokrój marchewkę, rzodkiewkę i jabłko na plasterki. Przełóż na talerz.
  3. Ułóż warzywa, orzechy pekan, pietruszkę, koper oraz pestki dyni w misce do serwowania. Skrop dressingiem.
  4. Przygotuj dressing:
  5. W misce lub w blenderze zmiksuj awokado z jogurtem greckim, majonezem i sokiem z limonki, aż uzyskasz gładką konsystencję.
  6. Dodaj czosnek, zioła, cebulę w proszku, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.
  7. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj wodę, aż osiągniesz pożądaną konsystencję
  8. Skosztuj i dopraw według uznania.

Podobne przepisy

Przygotowanie: 35 min Gotowanie: 15 min

Przyprawa

owsianka z owocami
Wyróżniony / Prosty TOP
Przygotowanie: 5 min Gotowanie: 10 min

Tanio

Prosty
Przygotowanie: 28 min Gotowanie: 10 min

Pieczywo

Więcej przepisów tego autora

Prosty
Przygotowanie: 35 min Gotowanie: 12 min

1 wypowiedź o “Sałatka Szefa Kuchni z sosem ranczerskim z awokado”

  • Richard Mark Wypowiedź: 2018-10-27 15:42    Odpowiedź

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Skomentuj Richard Mark Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena