przepis
porada
dodaj

Podróż po smakach Francji: regiony, które musisz odwiedzić jako miłośnik kuchni. Przepisy kuchni francuskiej

Ojczyzna Asterixa słynie z bogatej kuchni i różnorodnych smaków charakterystycznych dla poszczególnych regionów kraju. Dla miłośników kulinariów podróż po smakach Francji może być prawdziwą ucztą. Francuzi są mistrzami, jeśli chodzi o przyrządzenie potraw. Możesz spędzić rok w tym kraju i codziennie jadać inne danie, a i tak nie spróbujesz wszystkich pyszności. Sprawdź więc, dokąd warto pojechać, żeby doświadczyć tego, co oferuje kuchnia francuska.

Prowansja i Lazurowe Wybrzeże – zupa cebulowa i ratatuille

Prowansalska kuchnia oraz przepisy Lazurowego Wybrzeża opierają się na lokalnych, świeżych składnikach, ziołach, oliwie z oliwek i aromatycznych przyprawach, jak rozmaryn czy tymianek. Tego spróbujesz, kiedy wybierzesz się tam na wakacje:

  • Ratatouilledanie warzywne z bakłażanów, cukinii, papryki, pomidorów, cebuli i ziół prowansalskich.
  • Bouillabaisse – gulasz z różnych gatunków ryb, owoców morza, pomidorów, cebuli, pora, czosnku, pietruszki i ziół. 
  • zupa cebulowa,
  • creme brûlée – deser ze śmietanki, żółtek i cukru,
  • Tian – danie warzywne z dodatkiem ziół, oliwy z oliwek i czosnku.

Alpy Francuskie – ser i bagietka na kolację

 Kuchnia alpejska opiera się często na sycących, trwałych produktach, które były dostępne w trudnych warunkach górskich. W tym regionie spożywa się:

  • Fondue – rozpuszczony ser, w którym moczy się kawałki bagietki lub innego pieczywa. Podawany z warzywami kiszonymi i ziemniakami,
  • Tartiflette – ziemniaki, boczek, cebula, ser reblochon i białe wino. 
  • Raclette – stopiony ser podawany z ziemniakami, warzywami, kiszonkami i mięsem.

Normandia – pyszne desery z jabłek

Kuchnia normandzka bogata jest w potrawy morskie, produkty mleczne, jabłka i wyśmienite sery. Do najbardziej rozpoznawalnych potraw i napojów tego regionu należą:

  • Camembert au Calvados – serowa przekąska, podana na ciepło z lokalnym brandy z jabłek (Calvados(.
  • owocowe desery z jabłkami,
  • krewetki i małże
  • tarte Tatin,
  • napoje: cydr i calvados 

Bordeaux i Nowa Akwitania – przepisy kuchni francuskiej

To jeden z najsłynniejszych regionów winiarskich na świecie, a kuchnia w niczym nie ustępuje winom pod względem jakości. Jeśli przyjedziesz degustować wina, spróbuj również lokalnych potraw i napojów, do których należą:

  • Entrecôte à la Bordelaise – kotlet z polędwicy podany z sosem bordelaise (czerwone wino z Bordeaux, cebula, czosnek, świeże zioła i aromatyczne przyprawy),
  • jagnięcina,
  • krewetki i małże,
  • foie gras z regionu Landes.
  • wina czerwone z Bordeaux, Sauternes i Cognac.

Paryż i Île-de-France – słynne potrawy z serca Francji

Ten region nie jest tradycyjnie związany z produkcją wina, ale ostatnich latach rośnie zainteresowanie winem lokalnym i lokalnymi winnicami wokół Paryża. Nie podlegają one surowym regulacjom, jakie obowiązują w bardziej uznanych regionach winiarskich. Tradycyjne jedzenie w tej części Fracncji, to:

  • Bulette de Veau – klopsiki cielęce, 
  • Escargots – ślimaki, 
  • Tarte aux Pommes – tarta z ciasta francuskiego z jabłkami,
  • ser Brie

Burgundia – wołowina po burgundzku

Burgundia, region we wschodniej Francji, słynie z wyjątkowych win Pinot i Chardonnay, ale także z wyśmienitej kuchni, która łączy tradycję i lokalne składniki. W efekcie powstały tak pyszne dania, jak:

  • Boeuf Bourguignon – wołowina po burgundzku – duszona w czerwonym winie burgudzkim z dodatkiem warzyw i ziół,
  • coq au vin kurczak duszony w czerwonym winie z dodatkiem pieczarek, cebuli, boczku i ziół,
  • escargots de Bourgogne – ślimaki z masłem, czosnkiem, pietruszką i przyprawami.

Kuchnia francuska – potrawy, których nie znajdziesz nigdzie indziej

Kartę dań uzupełniają inne aromatyczne dania główne i przystawki, takie jak quiche lorraine, chrupiące tosty francuskie, croissanty i bagietki, które świetnie smakują z serem roquefort i kolorowymi sałatkami z owocami morza. Francuskie suflety i pasztety nie mają sobie równych, a czekoladowy mus rozpieszcza za każdym razem. Przyjedź do Francji i przekonaj się na własnym podniebieniu, jak smacznie się tu żyje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena