Kulinarne perełki Ameryki Południowej: przewodnik po najlepszych lokalnych przysmakach. Jakimi potrawami zaskakuje kuchnia Ameryki Południowej?
Kuchnia Ameryki Południowej zaskakuje odmiennością – każdy kraj ma charakterystyczne dla siebie składniki i potrawy. Tutaj od setek lat mieszają się wpływy lokalne, europejskie, azjatyckie i afrykańskie. Zobacz, jakich dań spróbujesz podczas wakacji w Ameryce Południowej.
1. Argentyna
W Argentynie jada się sporo mięsa. Przede wszystkim wołowego, które obecne jest w formie kotletów, szaszłyków i w daniach jednogarnkowych. Wołowiną nadziewa się również empanadas – popularne placki. Najpopularniejsze potrawy i przekąski w Argentynie, to:
- Asado – wołowina grillowana nad żywym ogniem.
- Empanadas – placki nadziewane mięsem, serem, warzywami lub owocami, pieczone lub smażone.
- Chorizo – kiełbasa z wieprzowiny.
2. Brazylia
Kuchnia brazylijska ma charakter międzykontynentalny. Dużo w niej dań z wieprzowiny, ryb i owoców morza, a także ryżu i strączków. Jeśli wybierasz się do Brazylii, koniecznie spróbuj:
- Feijoada – gulaszu z czarnej fasoli, wieprzowiny, kiełbasy i boczku.
- Churrasco – grillowanego mięsa, podawanego w specjalnych restauracjach zwanych churrascarias.
- Coxinha – smażonego ciastka nadziewanego kawałkami kurczaka.
3. Peru
Podstawą kuchni peruwiańskiej są tradycyjne dania inkaskie. Jednak w przepisach mieszają się również wpływy europejskie, afrykańskie i azjatyckie. Ta mieszanka smaków obecna jest m. in. w:
- Ceviche – świeżych owocach morza marynowanych w soku cytrynowym lub limonkowym, z dodatkiem cebuli, chili i kolendry.
- Lomo Saltado – smażonych kawałkach mięsa, warzyw i frytek podawane z ryżem.
- Aji de Gallina – pikantnym daniu z kurczaka w sosie z papryki aji, orzechów i sera.
4. Kolumbia:
Kuchnia kolumbijska opiera się na zbożach, kukurydzy i roślinach strączkowych. W daniach dominuje mięso, ale popularne są też ryby i owoce morza. Typowe potrawy w Kolumbii, to:
- Arepas – płaskie placki z mąki kukurydzianej, podawane z różnymi nadzieniami.
- Bandeja Paisa – duże danie obejmujące wieprzowinę, kiełbasę, ryż, jajko sadzone, awokado i fasolę.
- Sancocho – zupa z mięsa, warzyw i ziemniaków, często podawana z ryżem.
5. Chile:
Główną rolę w kuchni chilijskiej odgrywają: wołowina, kukurydza, ryby i owoce morza. Będąc w Chile, nie zapomnij skosztować:
- Empanadas de Pino – placków nadziewanych mięsem, jajkiem, cebulą, oliwkami i suszonymi winogronami.
- Pastel de Choclo – zapiekanki z mielonego kukurydza, mięsa, cebuli i jajek.
- Cazuela – klasycznego gulaszu z mięsa, warzyw, ziemniaków i kukurydzy.
6. Wenezuela:
Dania wenezuelskie opierają się na kukurydzy, ryżu, fasoli i warzywach (cukinii, ziemniakach, pomidorach, kapuście) i mięsie wołowym. Dania tradcyjne dla Wenezueli, to:
- Arepas – placki z mąki kukurydzianej, ale z różnymi nadzieniami.
- Pabellón Criollo – duszonego mięso z czarną fasolą, ryżem i plastrami bananów.
- Tequeños – paluszki nadziewane serem, zwijane w ciasto i smażone.
7. Ekwador
Kuchnia Ekwadoru opiera się na wieprzowinie, kurczaku, wołowinie i świnkach morskich. Dania główne podaje się z ryżem, kukurydzą i ziemniakami. Popularne są też ryby i owoce morza. Do najciekawszych potraw należą:
- Ceviche de Camarones – ceviche z krewetkami, marynowane w soku cytrynowym (lub z limonki) z dodatkiem cebuli i pomidora.
- Seco de Chivo – duszona kozina w sosie z cebulą, pomidorem, czosnkiem i piwem.
- Encebollado – zupa rybna z cebulą, pomidorami, kolendrą i kawałkami ryby.
Kuchnia Ameryki Południowej – spróbuj nowych smaków
Dania południowoamerykańskie zawierają łatwe do zdobycia składniki. Dzieki temu łatwo odtworzysz te potrawy w swojej kuchni. Tradycyjne smaki z Chile, Argentyny czy Brazylii na stałe zagoszczą w Twoim domu i zainspirują do odwiedzenia ich ojczyzny.