- Gotow.45
min - Czas45
min - Dla 2 osób
Przegląd przepisu
- Typ przepisuTanie
- Poziom trudnościŚredni
- SezonCały rok
- Rodzaj kuchniMiędzynarodowa
- CoursesDieta Paleo
- PorcjeDla 2 osób
Opis przepisu
Zupa Warzywna Paleo z Kurczakiem to pożywne i smaczne danie, które doskonale wpisuje się w zasady diety paleo. Potrawa bogata jest w składniki odżywcze i białko, przy jednoczesnym zachowaniu niskiej zawartości tłuszczów. Idealna na każdą porę roku, zupa ta doskonale rozgrzewa w chłodniejsze dni, a dzięki lekkości składników nie obciąża organizmu latem.
Składniki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 marchewka, pokrojona w plasterki
- 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
- 1/2 puszki kukurydzy
- 200 g brokułów
- 150 g zielonej fasolki szparagowej (pokrojonej na mniejsze kawałki)
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 300g filetów z kurczaka, pokrojonych na kawałki
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
Etapy przygotowania
- W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez 2-3 minuty, aż cebula będzie miękka.
- Dodaj marchewkę, ziemniaki i paprykę. Smaż przez kolejne 5 minut, mieszając co jakiś czas.
- Wlej bulion i doprowadź do wrzenia.
- Dodaj suszony tymianek i oregano. Gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.
- Dodaj brokuły i fasolkę szparagową oraz mięso z kurczaka. Gotuj przez kolejne 10 minut, aż warzywa będą miękkie, ale wciąż jędrne a kawałki kurczaka będą gotowe.
- Na koniec dodaj kukurydzę, dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Zupę podawaj gorącą. Jeśli lubisz, możesz posypać natką pietruszki.
Podobne przepisy
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 15 min
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 15 min