przepis
porada
dodaj
  • Gotow.
    15
    min
  • Czas
    15
    min
  • Dla 2 osób
  • Wyświetleń: brak komentarzy
  • Ocena:
Drukuj
...
Dodaj do ulubionych

Przegląd przepisu

  • Typ przepisuTanie
  • Poziom trudnościŁatwy
  • SezonLato
  • Rodzaj kuchniŚródziemnomorska
  • CoursesDieta Paleo
  • SkładnikiWarzywa
  • PorcjeDla 2 osób

Opis przepisu

Kremowa zupa pomidorowa to ponadczasowe danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z bogactwem smaku. Świeże pomidory w połączeniu z delikatnym czosnkiem, cebulą, marchewką i selerem tworzą bazę tej pysznej zupy o aksamitnej konsystencji.

Składniki

  • 1,5kg pomidorów, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w plastry
  • 2 łodygi selera, posiekane
  • 1l domowego bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża natka pietruszki do dekoracji
Dodając produkty z przepisu do koszyka możesz je zamówić bezpośrednio z naszego sklepu E.Leclerc. Zakupy mogą być u Ciebie już w przciągu godziny. Dodaj do koszyka

Etapy przygotowania

  1. W garnku na średnim ogniu rozgrzej tłuszcz.
  2. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż zmięknie i zacznie się złocić.
  3. Dodaj czosnek i smaż przez około 30 sekund.
  4. Do garnka dodaj pomidory, marchewki i seler, smażąc przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
  5. Wlej bulion warzywny, doprowadź do wrzenia, a następnie obniż temperaturę, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut, aż warzywa zmiękną.
  6. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
  7. Zupę zblenduj na gładką masę przy użyciu blendera ręcznego lub przenieś do tradycyjnego blendera i blenduj partiami.
  8. Podawaj zupę pomidorową, dekorując świeżą natką pietruszki.

Podobne przepisy

Gotowanie: 15 min

Tanie

Przygotowanie: 5 min

Tanie

Przygotowanie: 15 min Gotowanie: 15 min

Tanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena