przepis
porada
dodaj
  • Przyg.
    10
    min
  • Gotow.
    20
    min
  • Czas
    40
    min
  • Dla 4 osób
  • Wyświetleń: brak komentarzy
  • Ocena:
Drukuj
...
Dodaj do ulubionych

Przegląd przepisu

  • Typ przepisuTanie
  • Poziom trudnościŁatwy
  • SezonJesień, Zima
  • Rodzaj kuchniWegańska, Wegetariańska
  • CoursesPomysł na obiad i kolację
  • PorcjeDla 4 osób

Opis przepisu

Zupa-krem z pieczonej dyni to esencja jesieni zamknięta w jednym daniu. Bogata w smaku, aromatyczna i rozgrzewająca zupa jest idealna na chłodniejsze dni. Prosta w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle smaczna i sycąca, przekonuje, że zdrowe jedzenie jest pyszne, jak i łatwe do przygotowania. 

Składniki

  • 1 kg dyni
  • 6 pomidorów
  • 2 papryki czerwone
  • 2 cebule żółte lub czerwone
  • 1 główka czosnku
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • Gałązka rozmarynu lub łyżeczka suszonego
  • Pieprz, sól
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • Prażone pestki dyni
  • Olej do smażenia
Dodając produkty z przepisu do koszyka możesz je zamówić bezpośrednio z naszego sklepu E.Leclerc. Zakupy mogą być u Ciebie już w przciągu godziny. Dodaj do koszyka

Etapy przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. Warzywa pokrój na kawałki, ułóż na blaszce, pokrop oliwą i dodaj rozmaryn. Piecz przez godzinę.
  3. Po upieczeniu obierz warzywa ze skórek i pozbądź się nasion z dyni.
  4. Zblenduj warzywa z mlekiem kokosowym na gładką zupę.
  5. Pestki dyni upraż na suchej patelni.
  6. Zupę-krem podgrzej w garnku, dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
  7. Podawaj zupę z prażonymi pestkami dyni na wierzchu.

Podobne przepisy

Przygotowanie: 15 min Gotowanie: 15 min

Tanie

Gotowanie: 15 min

Tanie

Przygotowanie: 5 min

Tanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena