- Przyg.10
min - Gotow.20
min - Czas40
min - Dla 4 osób
Przegląd przepisu
- Typ przepisuTanie
- Poziom trudnościŁatwy
- SezonJesień, Zima
- Rodzaj kuchniWegańska, Wegetariańska
- CoursesPomysł na obiad i kolację
- PorcjeDla 4 osób
Opis przepisu
Zupa-krem z pieczonej dyni to esencja jesieni zamknięta w jednym daniu. Bogata w smaku, aromatyczna i rozgrzewająca zupa jest idealna na chłodniejsze dni. Prosta w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle smaczna i sycąca, przekonuje, że zdrowe jedzenie jest pyszne, jak i łatwe do przygotowania.
Składniki
- 1 kg dyni
- 6 pomidorów
- 2 papryki czerwone
- 2 cebule żółte lub czerwone
- 1 główka czosnku
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
- Gałązka rozmarynu lub łyżeczka suszonego
- Pieprz, sól
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- Prażone pestki dyni
- Olej do smażenia
Etapy przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Warzywa pokrój na kawałki, ułóż na blaszce, pokrop oliwą i dodaj rozmaryn. Piecz przez godzinę.
- Po upieczeniu obierz warzywa ze skórek i pozbądź się nasion z dyni.
- Zblenduj warzywa z mlekiem kokosowym na gładką zupę.
- Pestki dyni upraż na suchej patelni.
- Zupę-krem podgrzej w garnku, dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
- Podawaj zupę z prażonymi pestkami dyni na wierzchu.
Podobne przepisy
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 15 min
Gotowanie: 15 min
Przygotowanie: 5 min