przepis
porada
dodaj
  • Przyg.
    5
    min
  • Gotow.
    50
    min
  • Czas
    175
    min
  • Dla 2 osób
  • Wyświetleń: brak komentarzy
  • Ocena:
Drukuj
...
Dodaj do ulubionych

Przegląd przepisu

  • Poziom trudnościŚredni
  • SezonCały rok
  • CoursesDieta Paleo
  • PorcjeDla 2 osób

Opis przepisu

Mięso zyskuje wyjątkowy smak dzięki połączenie miodu z musztardą, dodatkiem czosnku i papryki wędzonej. Długie marynowanie w lodówce sprawia, że mięso staje się soczyste. Pieczone powoli w piekarniku, żeberka są idealnym daniem na rodzinne spotkania czy przyjęcia z przyjaciółmi.

Składniki

  • 1kg żeberek wieprzowych lub wołowych
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki domowej musztardy bez cukru
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
Dodając produkty z przepisu do koszyka możesz je zamówić bezpośrednio z naszego sklepu E.Leclerc. Zakupy mogą być u Ciebie już w przciągu godziny. Dodaj do koszyka

Etapy przygotowania

  1. W małej misce wymieszaj miód, musztardę, posiekany czosnek, sól, pieprz, paprykę wędzoną, ocet jabłkowy i olej lub oliwę z oliwek, aby przygotować marynatę.
  2. Żeberka umieść w dużej misce i polej przygotowanym sosem. Dokładnie wymieszaj, aby żeberka były równomiernie pokryte marynatą.
  3. Odstaw żeberka do marynowania na co najmniej 2-3 godziny w lodówce.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  5. Przełóż żeberka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując nadmiar marynaty.
  6. Piecz żeberka w piekarniku przez 40-50 minut, co jakiś czas polewając je pozostałą marynatą.
  7. Po upieczeniu podawaj żeberka dekorując świeżą zieleniną.

Podobne przepisy

Bowl z dynią 
0.0
  • 0 ocena
Przygotowanie: 30 min Gotowanie: 5 min

Profesjonalny
Przygotowanie: 15 min Gotowanie: 10 min

Ciastka

Przygotowanie: 20 min Gotowanie: 20 min

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena