przepis
porada
dodaj
  • Przyg.
    20
    min
  • Gotow.
    30
    min
  • Czas
    50
    min
  • Porcja
    4
    per
  • Kalorie
    545
    cal
  • Dla 4 osób
  • Wyświetleń: brak komentarzy
  • Ocena:
Drukuj
...
Dodaj do ulubionych

Przegląd przepisu

  • Autor przepisukasia
  • Typ przepisuSer
  • Poziom trudnościŁatwy
  • CoursesPrzepisy na dania sezonowe

Opis przepisu

Zimą warto sięgnąć po sezonowe produkty, takie jak kapusta, por i ziemniaki. Te proste składniki mogą stworzyć rozgrzewające, pożywne danie – idealne na chłodne dni. Sprawdź nasz przepis na aromatyczną zapiekankę!

Składniki

  • 1 mała główka kapusty włoskiej (lub 1/2 dużej)
  • 4 średnie ziemniaki (np. odmiana mączysta)
  • 1 duży por
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g sera Gruyère (lub innego dojrzewającego, np. ementalera)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • Sól i pieprz do smaku
  • Szczypta gałki muszkatołowe
  • Bułka tarta (do posypania, opcjonalnie)
Dodając produkty z przepisu do koszyka możesz je zamówić bezpośrednio z naszego sklepu E.Leclerc. Zakupy mogą być u Ciebie już w przciągu godziny. Dodaj do koszyka

Etapy przygotowania

  1. Obierz ziemniaki i pokrój je na cienkie plasterki (najlepiej użyć mandoliny).
  2. Ugotuj je w osolonej wodzie przez 5-7 minut, aż będą półmiękkie. Odcedź i odstaw.
  3. Kapustę włoską pokrój na duże kawałki, usuwając twarde nerwy.
  4. Pora przekrój wzdłuż, oczyść, a następnie pokrój na cienkie plasterki.
  5. W dużym garnku rozgrzej masło, dodaj posiekany czosnek, a następnie pora. Podsmażaj 3-4 minuty.
  6. Dodaj kapustę i smaż przez kolejne 5 minut, aż zmięknie. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
  7. Dodaj kapustę i smaż przez kolejne 5 minut, aż zmięknie. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
  8. W miseczce wymieszaj śmietankę z musztardą Dijon i 1/3 startego sera Gruyère. Dopraw solą i pieprzem.
  9. Rozgrzej piekarnik do 190°C (góra-dół).
  10. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układaj warstwami: ziemniaki, mieszankę kapusty z porem, odrobinę sosu i sera. Powtarzaj, aż zużyjesz wszystkie składniki, kończąc na warstwie sera (możesz dodać bułkę tartą na wierzch, jeśli lubisz chrupiącą skorupkę).
  11. Wstaw zapiekankę do piekarnika i piecz przez 25-30 minut, aż wierzch się zarumieni.
  12. Podawaj zapiekankę na gorąco, jako samodzielne danie lub z dodatkiem lekkiej sałatki na bazie rukoli i cykorii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena