przepis
porada
dodaj
  • Przyg.
    15
    min
  • Gotow.
    20
    min
  • Czas
    35
    min
  • Dla 2 osób
  • Wyświetleń: brak komentarzy
  • Ocena:
Drukuj
...
Dodaj do ulubionych

Przegląd przepisu

  • SezonCały rok
  • Rodzaj kuchniIndyjska, Wegańska
  • CoursesDieta i zdrowe gotowanie, Przepisy Wegańskie
  • PorcjeDla 2 osób

Opis przepisu

Curry z ciecierzycy to aromatyczne, sycące danie kuchni indyjskiej. Bogactwo smaków i aromatów zapewniają mu aromatyczne przyprawy. Mleko kokosowe nadaje kremowości, a ciecierzyca dostarcza białka i sprawia, że danie jest pożywne. 

Składniki

  • 1 puszka ciecierzycy (około 400 g), odcedzonej i wypłukanej
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 kawałek imbiru (ok. 2 cm), posiekany
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1 żółta papryka, pokrojona w paski
  • 1 duża marchewka, pokrojona w plastry
  • 1 puszka pomidorów (około 400 g)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki pasty curry
  • 1 łyżeczka garam masali
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża kolendra (do dekoracji, opcjonalnie)
  • Ryż basmati lub jaśminowy (do podania)
Dodając produkty z przepisu do koszyka możesz je zamówić bezpośrednio z naszego sklepu E.Leclerc. Zakupy mogą być u Ciebie już w przciągu godziny. Dodaj do koszyka

Etapy przygotowania

  1. W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.
  2. Dodaj cebulę, czosnek i imbir, smaż do miękkości.
  3. Wprowadź pastę curry, garam masalę, kurkumę oraz dopraw solą i pieprzem. Smaż przez 1-2 minuty.
  4. Dodaj paprykę, marchewkę i smaż, aż warzywa zmiękną.
  5. Dodaj pomidory z puszki, mleko kokosowe i cieciorkę. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
  6. Zmniejsz ogień, duś curry przez 15-20 minut.
  7. Podawaj z ugotowanym ryżem, posypane świeżą kolendrą.

Podobne przepisy

Ratatouille
0.0
  • 0 ocena
Przygotowanie: 5 min Gotowanie: 45 min

Tanie

Przygotowanie: 10 min Gotowanie: 15 min

Tanie

Prosty
Przygotowanie: 28 min Gotowanie: 10 min

Pieczywo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena