przepis
porada
dodaj
  • Przyg.
    15
    min
  • Gotow.
    30
    min
  • Czas
    45
    min
  • Dla 4 osób
  • Wyświetleń: jeden komentarz
  • Ocena:
Drukuj
...
Dodaj do ulubionych

Przegląd przepisu

  • Poziom trudnościŁatwy
  • SezonCały rok
  • Rodzaj kuchniWegańska
  • CoursesDieta i zdrowe gotowanie, Przepisy Wegańskie
  • PorcjeDla 4 osób

Opis przepisu

Pożywna zupa z czerwonej fasoli i warzyw to idealne rozwiązanie na chłodne dni. Odżywia i syci, oferując bogactwo smaków i aromatów. Bogactwo warzyw sprawia, że dostarcza witamin, błonnika i cennych mikro- i makroelementów. 

Składniki

  • 1 puszka czerwonej fasoli (ok. 400 g), odcedzonej i wypłukanej
  • 1 puszka pomidorów krojonych w sosie (ok. 400 g)
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 marchewka, pokrojona w kostkę
  • 1 ziemniak, pokrojony w kostkę
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 Szklanka ugotowanej quinoa lub kaszy jaglanej
  • Świeża kolendra lub pietruszka do dekoracji
Dodając produkty z przepisu do koszyka możesz je zamówić bezpośrednio z naszego sklepu E.Leclerc. Zakupy mogą być u Ciebie już w przciągu godziny. Dodaj do koszyka

Etapy przygotowania

  1. Rozgrzej olej roślinny w dużym garnku na średnim ogniu.
  2. Dodaj cebulę i czosnek, smaż do zmięknięcia.
  3. Dodaj marchewkę i ziemniaka, smaż przez 5 minut.
  4. Wlej pomidory krojone wraz z ich sosem, czerwoną fasolę i bulion warzywny.
  5. Dodaj oregano, bazylię, kumin, paprykę, sól i pieprz.
  6. Gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż warzywa zmiękną.
  7. Podawaj z quinoa lub kaszą jaglaną, posypane świeżą kolendrą lub pietruszką.

Podobne przepisy

Szakszuka
0.0
  • 0 ocena
Gotowanie: 30 min

Przygotowanie: 25 min Gotowanie: 18 min

Ciastka

Przygotowanie: 20 min Gotowanie: 1 godzin

Bezglutenowy

1 wypowiedź o “Wegańska zupa z fasoli”

  • Tomasz Zając Wypowiedź: 2024-02-28 09:18    Odpowiedź

    Świetny pomysł 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena