przepis
porada
dodaj
  • Przyg.
    10
    min
  • Gotow.
    10
    min
  • Czas
    20
    min
  • Dla 2 osób
  • Wyświetleń: brak komentarzy
  • Ocena:
Drukuj
...
Dodaj do ulubionych

Przegląd przepisu

  • Typ przepisuTanie
  • Poziom trudnościŚredni
  • AllergenyGluten, Jajka
  • SezonCały rok
  • Rodzaj kuchniMiędzynarodowa
  • CoursesPrzepisy Wegetariańskie
  • PorcjeDla 2 osób

Opis przepisu

Warzywa w panierce panko to chrupiąca i smaczna przekąska lub dodatek do głównego dania. Dzięki panierce z bułki panko, warzywa stają się chrupkie, zachowując jednocześnie swoje soczyste wnętrze. Ten prosty sposób na przygotowanie warzyw nie tylko urozmaica codzienne posiłki, ale też jest świetną opcją dla tych, którzy chcą w smaczny sposób zwiększyć ilość warzyw w swojej diecie. 

Składniki

  • Warzywa do panierowania: cukinia, bakłażan, marchew, brokuły, kalafior (sprawdzą się też pieczarki)
  • 1 łyżka mąki pszennej lub kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki bułki panko
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek lub olej roślinny do smażenia
Dodając produkty z przepisu do koszyka możesz je zamówić bezpośrednio z naszego sklepu E.Leclerc. Zakupy mogą być u Ciebie już w przciągu godziny. Dodaj do koszyka

Etapy przygotowania

  1. Pokrój warzywa na kawałki o podobnej wielkości, aby zapewnić równomierne smażenie.
  2. Przygotuj trzy miski: w pierwszej wsyp mąkę, w drugiej roztrzep jajka, a w trzeciej wsyp panierkę panko.
  3. Warzywa najpierw obtocz w mące, potem zanurz w roztrzepanych jajkach, a na końcu w bułce panko.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek lub olej na średnim ogniu.
  5. Smaż warzywa partiami, aby uniknąć zbytniego ochłodzenia oleju, aż do uzyskania złocistego koloru z obu stron.
  6. Usmażone warzywa wyjmij na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
  7. Dopraw gotowe warzywa solą i pieprzem do smaku.
  8. Podawaj natychmiast po przygotowaniu, najlepiej z ulubionym sosem do dipowania, na przykład jogurtowym lub pomidorowym.

Podobne przepisy

Przygotowanie: 10 min Gotowanie: 15 min

Tanie

Kurczak w 5 minut
0.0
  • 0 ocena
Przygotowanie: 5 min Gotowanie: 8 min

Tanie

Przygotowanie: 15 min Gotowanie: 15 min

Tanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena