przepis
porada
dodaj
  • Przyg.
    10
    min
  • Gotow.
    30
    min
  • Czas
    80
    min
  • Dla 4 osób
  • Wyświetleń: brak komentarzy
  • Ocena:
Drukuj
...
Dodaj do ulubionych

Przegląd przepisu

  • Poziom trudnościŚredni
  • AllergenyGluten, Jajka, Laktoza
  • SezonCały rok
  • Rodzaj kuchniMiędzynarodowa
  • CoursesPomysł na desery
  • PorcjeDla 4 osób

Opis przepisu

Tort czekoladowy z kremem truflowym zachwyca głębią smaku i aksamitną konsystencją. Idealnie wypieczony biszkopt, połączony z bogatym i kremowym nadzieniem z gorzkiej czekolady to deser na specjalne okazje. Świeże owoce zdobią tort i dodają mu orzeźwiającej nuty.

Składniki

  • Na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Na krem truflowy:
  • 200 g czekolady gorzkiej (70% kakao)
  • 1 i 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • 50 g masła
  • Na polewę czekoladową:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • Dodatkowo:
  • Świeże truskawki do dekoracji
Dodając produkty z przepisu do koszyka możesz je zamówić bezpośrednio z naszego sklepu E.Leclerc. Zakupy mogą być u Ciebie już w przciągu godziny. Dodaj do koszyka

Etapy przygotowania

  1. Przygotuj biszkopt: wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, dodaj ubite jajka z cukrem i wanilią. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 25-30 minut.
  2. Przygotuj krem truflowy: podgrzej śmietanę kremówką, dodaj czekoladę i masło. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Przygotuj polewę czekoladową: podgrzej śmietanę, dodaj czekoladę, mieszaj do połączenia składników.
  4. Zbuduj tort: przekrój biszkopt, nałóż krem truflowy, ułóż kolejne warstwy.
  5. Udekoruj tort polewą czekoladową i świeżymi truskawkami.
  6. Schłodź przed podaniem.

Podobne przepisy

Przygotowanie: 10 min

Gotowanie: 15 min

Tanie

Przygotowanie: 5 min Gotowanie: 2 min

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena