przepis
porada
dodaj
  • Przyg.
    5
    min
  • Czas
    5
    min
  • Dla 2 osób
  • Wyświetleń: brak komentarzy
  • Ocena:
Drukuj
...
Dodaj do ulubionych

Przegląd przepisu

  • Typ przepisuTanie
  • Poziom trudnościŁatwy
  • AllergenyCytrusy
  • SezonCały rok
  • Rodzaj kuchniŚródziemnomorska
  • CoursesW stylu francuskim
  • PorcjeDla 2 osób

Opis przepisu

Tapenada to aromatyczna pasta pochodząca z kuchni śródziemnomorskiej. Przygotowuje się ją głównie z czarnych oliwek, kaparów i aromatycznych ziół. Stanowi doskonały dodatek do pieczywa, grzanek czy tostów, a także może być wykorzystana jako sos do makaronu lub dressing do sałatek.

Składniki

  • 1 szklanka czarnych oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek do konsystencji
  • Sok z 1 cytryny
  • Posiekana natka pietruszki
  • Kilka liści bazylii
  • Kilka gałązek tymianku
  • Sól i pieprz do smaku
Dodając produkty z przepisu do koszyka możesz je zamówić bezpośrednio z naszego sklepu E.Leclerc. Zakupy mogą być u Ciebie już w przciągu godziny. Dodaj do koszyka

Etapy przygotowania

  1. Do kuchennego robota, blendera lub malaksera dodaj czarne oliwki, kapary, czosnek, posiekaną natkę pietruszki, bazylię i tymianek.
  2. Blenduj składniki na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj stopniowo oliwę z oliwek, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
  3. Kiedy masa będzie gładka, dodaj sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Blenduj ponownie, aby równomiernie wymieszać przyprawy.
  4. Przełóż tapenadę do miseczki i podawaj jako przekąskę z chlebem, grzankami lub tostami. Tapenadę można również użyć jako dodatek do makaronów lub sałatek dla podkreślenia smaku.

Podobne przepisy

Przygotowanie: 5 min

Tanie

Przygotowanie: 10 min Gotowanie: 1 godzin

Pieczywo

Warzywa w panko
0.0
  • 0 ocena
Przygotowanie: 10 min Gotowanie: 10 min

Tanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena