przepis
porada
dodaj
  • Przyg.
    15
    min
  • Gotow.
    15
    min
  • Czas
    120
    min
  • Dla 2 osób
  • Wyświetleń: brak komentarzy
  • Ocena:
Drukuj
...
Dodaj do ulubionych

Przegląd przepisu

  • Poziom trudnościŁatwy
  • AllergenyLaktoza
  • SezonCały rok
  • Rodzaj kuchniWłoska
  • CoursesPomysł na desery
  • PorcjeDla 2 osób

Opis przepisu

Tiramisu to klasyczny włoski deser, który zachwyca swoją kremową konsystencją i bogatym połączeniem smaków: kawy, likieru i delikatnego kremu z serka mascarpone.

Składniki

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki mocnej kawy, ostudzonej
  • 2 łyżki likieru kawowego (opcjonalnie)
  • Biszkopty
  • Kakao do posypania
Dodając produkty z przepisu do koszyka możesz je zamówić bezpośrednio z naszego sklepu E.Leclerc. Zakupy mogą być u Ciebie już w przciągu godziny. Dodaj do koszyka

Etapy przygotowania

  1. Ubij mascarpone z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym do uzyskania gładkiej masy.
  2. W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
  3. Delikatnie wmieszaj ubitą śmietanę do masy mascarpone.
  4. W misce połącz ostudzoną kawę i likier kawowy (o ile używasz).
  5. Namocz biszkopty w mieszance kawy i ułóż je na dnie pucharków.
  6. Na warstwę biszkoptów nałóż część masy mascarpone.
  7. Powtórz warstwy, kończąc na masie mascarpone.
  8. Schładzaj deser w lodówce przez minimum 2 godziny, aby smaki się połączyły.
  9. Przed podaniem posyp wierzch tiramisu kakao.

Podobne przepisy

Przygotowanie: 10 min Gotowanie: 20 min

Sałatka Cezar
0.0
  • 0 ocena
Przygotowanie: 15 min Gotowanie: 15 min

Przygotowanie: 10 min Gotowanie: 1 godzin

Pieczywo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena