- Gotow.15
min - Czas15
min - Dla 2 osób
Przegląd przepisu
- Typ przepisuTanie
- Poziom trudnościŁatwy
- AllergenyLaktoza
- SezonCały rok
- Rodzaj kuchniWłoska
- CoursesSzybkie i proste dania
- PorcjeDla 2 osób
Opis przepisu
Makaron w sosie czosnkowym to prosty i smakowity sposób na szybki obiad czy kolację. Delikatność masła połączona z aromatem czosnku i świeżością ziół tworzy wyjątkową harmonię smaków. Posypka z tartego parmezanu sprawia, że danie jest kremowe.
Składniki
- 200g makaronu (takiego, który krótko się gotuje lub konjac, który nie wymaga obróbki)
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- Sól i pieprz do smaku
- Posiekane świeże zioła (np. natka pietruszki lub bazylii)
- Starty parmezan
Etapy przygotowania
- Gotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Jeśli używasz makaronu konjac, przygotuj go zgodnie z zaleceniami producenta.
- Podczas gotowania makaronu, rozgrzej na dużej patelni masło na średnim ogniu.
- Dodaj do rozgrzanego masła posiekany czosnek i smaż krótko, aż zacznie wydzielać aromat.
- Gdy makaron jest gotowy, odcedź go i dodaj na patelnię do masła i czosnku. Dokładnie wymieszaj.
- Dopraw całość solą i pieprzem według własnego smaku.
- Na koniec posyp makaron startym parmezanem i posiekanymi świeżymi ziołami. Wymieszaj całość tak, aby składniki dobrze się połączyły.
- Serwuj od razu, ciesząc się pełnią smaku włoskiej klasyki.
Podobne przepisy
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 15 min
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 45 min
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 20 min