przepis
porada
dodaj
  • Przyg.
    45
    min
  • Gotow.
    10
    min
  • Czas
    10
    min
  • Porcja
    3
    per
  • Kalorie
    120
    cal
  • Dla 4 osób
  • Wyświetleń: 2 komentarze
  • Ocena:
Drukuj
...
Dodaj do ulubionych

Przegląd przepisu

  • Typ przepisuCiastka
  • Poziom trudnościŁatwy
  • AllergenyJajka, Nabiał, Truskawki
  • SezonCały rok, Lato
  • Rodzaj kuchniFusion, Uniwersalna
  • CoursesPomysł na desery
  • SkładnikiOwoce
  • PorcjeDla 4 osób

Opis przepisu

Sernik truskawkowo-mangowy na zimno to lekki, owocowy deser, idealny na ciepłe dni. Delikatna, kremowa masa z serka kremowego i kwaśnej śmietany, z dodatkiem świeżych truskawek i soczystego mango, tworzy doskonałe połączenie smaków. To doskonały wybór na letnie przyjęcia lub rodzinne spotkania.

Składniki

  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku
  • 500g serka kremowego (w temperaturze pokojowej) np. Philadelphia
  • 1/2 szklanki cukru pudru (lub drobnego cukru)
  • 2 szklanki świeżych truskawek
  • 250g sour cream
  • 1 duże mango, pokrojone w kostkę
  • 250 g kwaśnej śmietany
Dodając produkty z przepisu do koszyka możesz je zamówić bezpośrednio z naszego sklepu E.Leclerc. Zakupy mogą być u Ciebie już w przciągu godziny. Dodaj do koszyka

Etapy przygotowania

  1. Przygotowanie żelatyny: W małej miseczce rozpuść żelatynę w 2 łyżkach ciepłej wody. Odstaw na bok do napęcznienia.
  2. Masa serowa: W misce ubij serek kremowy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodaj kwaśną śmietanę i dokładnie wymieszaj.
  3. Rozpuszczenie żelatyny: Podgrzej napęczniałą żelatynę, mieszając, aż się rozpuści. Dodaj ją do masy serowej i dokładnie połącz.
  4. Truskawki i mango: Pokrój truskawki i mango na kawałki. Połowę owoców zmiksuj na gładko (osobno lub razem, według upodobań). Dodaj je do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
  5. Składanie deseru: Pozostałe kawałki owoców wmieszaj do masy, zostawiając kilka na wierzch jako dekorację.
  6. Chłodzenie: Przełóż masę do formy (np. tortownicy) i wygładź wierzch. Wstaw do lodówki na kilka godzin (minimum 3-4 godziny), aby masa stężała.
  7. Podanie: Przed podaniem udekoruj deser resztą truskawek i mango.

Podobne przepisy

Profesjonalny
Przygotowanie: 15 min Gotowanie: 10 min

Ciastka

Przygotowanie: 25 min Gotowanie: 18 min

Ciastka

Więcej przepisów tego autora

Przygotowanie: 25 min Gotowanie: 18 min

Ciastka

2 wypowiedzi o “Sernik truskawkowo-mangowy na zimno”

  • Alice Benhard Wypowiedź: 2018-10-27 16:05    Odpowiedź

    Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

  • Alice Wypowiedź: 2018-10-27 16:06    Odpowiedź

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena