przepis
porada
dodaj
  • Przyg.
    5
    min
  • Gotow.
    5
    min
  • Czas
    10
    min
  • Dla 4 osób
  • Wyświetleń: brak komentarzy
  • Ocena:
Drukuj
...
Dodaj do ulubionych

Przegląd przepisu

  • Poziom trudnościŁatwy
  • AllergenyCytrusy, Orzechy włoskie
  • SezonCały rok
  • Rodzaj kuchniŚródziemnomorska, Wegetariańska
  • CoursesDieta i zdrowe gotowanie, Przepisy Wegetariańskie
  • PorcjeDla 4 osób

Opis przepisu

Sałatka z jarmużu z orzechami włoskimi i pestkami granatu łączy w sobie bogate źródła antyoksydantów, zdrowych tłuszczów i witamin. Dzięki prostocie przygotowania i dostępności składników jest doskonałym wyborem na szybki lunch lub jako dodatek do głównego posiłku. 

Składniki

  • 1 pęczek jarmużu, umytego i posiekane liście
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, prażonych
  • 1 granat, oczyszczony z pestek
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
Dodając produkty z przepisu do koszyka możesz je zamówić bezpośrednio z naszego sklepu E.Leclerc. Zakupy mogą być u Ciebie już w przciągu godziny. Dodaj do koszyka

Etapy przygotowania

  1. W dużej misce lub na talerzu umieść posiekane liście jarmużu.
  2. Dodaj do jarmużu prażone orzechy włoskie oraz pestki granatu.
  3. W małej miseczce przygotuj dressing: połącz oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól, pieprz oraz syrop klonowy lub miód. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  4. Polej sałatkę przygotowanym dressingiem, a następnie delikatnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły i sałatka była równomiernie pokryta dressingiem.
  5. Podawaj sałatkę od razu, ciesząc się jej świeżością i bogactwem smaków.

Podobne przepisy

Gotowanie: 15 min

Tanie

Gotowanie: 20 min

Tanie

Przygotowanie: 10 min Gotowanie: 10 min

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena