- Przyg.5
min - Czas15
min - Dla 2 osób
Przegląd przepisu
- Poziom trudnościŁatwy
- AllergenyLaktoza
- SezonLato, Wiosna
- Rodzaj kuchniGrecka
- CoursesSzybkie i proste dania
- PorcjeDla 2 osób
Opis przepisu
Orzeźwiająca i kolorowa potrawa, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do letniego posiłku lub jako lekka kolacja. Pełna świeżych warzyw, z charakterystycznym smakiem słonego sera feta i dodatkiem aromatycznego oregano, jest esencją śródziemnomorskiej kuchni.
Składniki
- 200g sera feta, pokrojonego w kostkę
- 3 dojrzałe pomidory, pokrojone w kostkę
- 1 średni ogórek, pokrojony w plastry
- 1 czerwona cebula, cienko pokrojona
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1/4 szklanki czarnych oliwek, odsączonych i przekrojonych na pół
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu czerwonego wina
- Sól i pieprz do smaku
- Posiekane świeże zioła (np. natka pietruszki lub bazylia)
Etapy przygotowania
- W dużym naczyniu wymieszaj wszystkie warzywa - pomidory, ogórek, czerwoną cebulę, czerwoną paprykę oraz połówki czarnych oliwek.
- Dodaj do nich kostki sera feta.
- W małej misce przygotuj sos: połącz oliwę z oliwek, ocet czerwonego wina, suszone oregano oraz dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Polej sałatkę przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj, dbając o to, by składniki dobrze się połączyły, lecz feta nie rozpadła się całkowicie.
- Na koniec posyp całość posiekanymi świeżymi ziołami.
- Schładzaj sałatkę przez kilka minut przed podaniem, aby smaki dobrze się połączyły.
Podobne przepisy
Przygotowanie: 25 min
Gotowanie: 18 min
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 15 min
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 25 min