przepis
porada
dodaj
  • Przyg.
    15
    min
  • Gotow.
    25
    min
  • Czas
    40
    min
  • Dla 2 osób
  • Wyświetleń: brak komentarzy
  • Ocena:
Drukuj
...
Dodaj do ulubionych

Przegląd przepisu

  • Poziom trudnościŁatwy
  • AllergenyCytrusy, Nabiał
  • SezonJesień
  • Rodzaj kuchniAmerykańska, Arabska, Fusion
  • CoursesPodróże kulinarne, Pomysł na desery, Pomysł na obiad i kolację, Pomysł na śniadania, Przepisy na dania sezonowe, Szybkie i proste dania, W stylu francuskim
  • PorcjeDla 2 osób

Opis przepisu

Sałatka z dynią i komosą ryżową to zdrowe i sycące danie, które doskonale łączy w sobie smaki jesieni. Kawałki pieczonej dyni nadają sałatce słodyczy, podczas gdy komosa ryżowa dostarcza białka i błonnika. Świeży szpinak dodaje chrupkości i delikatności, a suszona żurawina wprowadza owocowy akcent, równoważąc całość.

Idealna na lunch lub lekką kolację, sałatka z dynią i komosą ryżową dostarcza nie tylko energii, ale także witamin i minerałów, sprawiając, że jest znakomitym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę.

Składniki

  • Pieczona dynia:
  • ½ małej dyni
  • 1 czerwona cebula
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Rustica
  • Sos:
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek Rustica
  • 4 łyżki octu balsamicznego Rustica
  • 1 łyżeczka musztardy dijon Rustica
  • 2 łyżki syropu klonowego Tables du Monde
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • Pozostałe składniki sałatki:
  • 100 g świeżego szpinaku
  • ½ szklanki komosy ryżowej
  • ½ szklanki żurawiny suszonej Tablier Blanc
  • 1/2 owoca granatu
  • 100 g sera feta Les Croises
  • ½ szklanki orzechów włoskich Tablier Blanc
Dodając produkty z przepisu do koszyka możesz je zamówić bezpośrednio z naszego sklepu E.Leclerc. Zakupy mogą być u Ciebie już w przciągu godziny. Dodaj do koszyka

Etapy przygotowania

  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dynię obrać, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w grubą kostkę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć dynię i cebulę. Skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem.
  2. Warzywa piec około 25-30 minut do zarumienienia. Odstawić do ostygnięcia
  3. Sos: czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
  4. Komosę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Odsączyć, a następnie ugotować w 1 szklance wody.
  5. Do miski wrzucić ugotowaną i ostudzoną komosę, ostudzoną dynię z cebulą, szpinak, posiekane orzechy, żurawinę i ziarenka granatu. Wymieszać. Na wierzch pokruszyć ser feta.

Podobne przepisy

Przygotowanie: 5 min Gotowanie: 50 min

Przygotowanie: 10 min Gotowanie: 20 min

Kurczak curry
0.0
  • 0 ocena
Przygotowanie: 10 min Gotowanie: 15 min

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena