- Przyg.15
min - Gotow.25
min - Czas40
min - Dla 2 osób
Przegląd przepisu
- Poziom trudnościŁatwy
- AllergenyCytrusy, Nabiał
- SezonJesień
- Rodzaj kuchniAmerykańska, Arabska, Fusion
- CoursesPodróże kulinarne, Pomysł na desery, Pomysł na obiad i kolację, Pomysł na śniadania, Przepisy na dania sezonowe, Szybkie i proste dania, W stylu francuskim
- PorcjeDla 2 osób
Opis przepisu
Sałatka z dynią i komosą ryżową to zdrowe i sycące danie, które doskonale łączy w sobie smaki jesieni. Kawałki pieczonej dyni nadają sałatce słodyczy, podczas gdy komosa ryżowa dostarcza białka i błonnika. Świeży szpinak dodaje chrupkości i delikatności, a suszona żurawina wprowadza owocowy akcent, równoważąc całość.
Idealna na lunch lub lekką kolację, sałatka z dynią i komosą ryżową dostarcza nie tylko energii, ale także witamin i minerałów, sprawiając, że jest znakomitym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę.
Składniki
- Pieczona dynia:
- ½ małej dyni
- 1 czerwona cebula
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek Rustica
- Sos:
- ¼ szklanki oliwy z oliwek Rustica
- 4 łyżki octu balsamicznego Rustica
- 1 łyżeczka musztardy dijon Rustica
- 2 łyżki syropu klonowego Tables du Monde
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- Pozostałe składniki sałatki:
- 100 g świeżego szpinaku
- ½ szklanki komosy ryżowej
- ½ szklanki żurawiny suszonej Tablier Blanc
- 1/2 owoca granatu
- 100 g sera feta Les Croises
- ½ szklanki orzechów włoskich Tablier Blanc
Etapy przygotowania
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dynię obrać, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w grubą kostkę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć dynię i cebulę. Skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem.
- Warzywa piec około 25-30 minut do zarumienienia. Odstawić do ostygnięcia
- Sos: czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
- Komosę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Odsączyć, a następnie ugotować w 1 szklance wody.
- Do miski wrzucić ugotowaną i ostudzoną komosę, ostudzoną dynię z cebulą, szpinak, posiekane orzechy, żurawinę i ziarenka granatu. Wymieszać. Na wierzch pokruszyć ser feta.
Podobne przepisy
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 50 min
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 20 min
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 15 min