przepis
porada
dodaj
  • Przyg.
    10
    min
  • Gotow.
    50
    min
  • Czas
    60
    min
  • Dla 2 osób
  • Wyświetleń: brak komentarzy
  • Ocena:
Drukuj
...
Dodaj do ulubionych

Przegląd przepisu

  • Poziom trudnościŚredni
  • AllergenyRyba
  • SezonJesień, Zima
  • Rodzaj kuchniFusion
  • CoursesDieta Paleo
  • SkładnikiRyby i owoce morza
  • PorcjeDla 2 osób

Opis przepisu

Delikatne mięso łososia w połączeniu z kremową słodyczą batatów stanowi doskonałe źródło białka, witamin i składników mineralnych. Papryka wędzona i tymianek, nadają potrawie głębi smaku i aromatu, To idealne danie na ciepły obiad czy kolację, które zachwyci każdego smakosza zdrowej kuchni.

Składniki

  • 1 filet z łososia (ok. 600-800 g)
  • 2-3 bataty, obrane i pokrojone w kawałki
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • Świeży koperek lub natka pietruszki do dekoracji
Dodając produkty z przepisu do koszyka możesz je zamówić bezpośrednio z naszego sklepu E.Leclerc. Zakupy mogą być u Ciebie już w przciągu godziny. Dodaj do koszyka

Etapy przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. W misce wymieszaj olej kokosowy, sól, pieprz, paprykę wędzoną, tymianek i czosnek granulowany.
  3. Obrane i pokrojone bataty umieść na blasze do pieczenia i polej przygotowaną marynatą. Dokładnie wymieszaj.
  4. Piecz bataty przez 25-30 minut, mieszając je od czasu do czasu, aż staną się miękkie i zaczną się rumienić.
  5. W międzyczasie dopraw łososia solą i pieprzem z obu stron.
  6. Po upieczeniu batatów przesuń je na bok na blasze i umieść na niej filet z łososia.
  7. Piecz łososia przez 15-20 minut, aż będzie delikatny i lekko złocisty.
  8. Wyjmij bataty i łososia z piekarnika i posyp danie świeżym koperkiem lub natką pietruszki przed podaniem.

Podobne przepisy

Przygotowanie: 10 min

Gofry z owocami
0.0
  • 0 ocena
Przygotowanie: 10 min Gotowanie: 20 min

Przygotowanie: 30 min Gotowanie: 20 min

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena