- Przyg.10
min - Gotow.15
min - Czas25
min - Porcja4
per - Kalorie200
cal - Dla 3 osób
Przegląd przepisu
- Autor przepisutomasz.zajac
- Typ przepisuTanie
- Poziom trudnościŁatwy
- AllergenyJajka, Laktoza, Nabiał
- SezonCały rok
- Rodzaj kuchniAmerykańska
- CoursesPomysł na desery, Pomysł na śniadania
- SkładnikiJajka
- PorcjeDla 3 osób
Opis przepisu
Puszyste placuszki z kawałkami czekolady to idealne śniadanie na leniwy poranek. Proste, szybkie w przygotowaniu i pełne smaku – zachwycą każdego łasucha!
Składniki
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- 1 1/4 szklanki maślanki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki roztopionego masła (lekko ostudzonego)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki kawałków czekolady (gorzka lub mleczna)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- Olej lub masło do smażenia
Etapy przygotowania
- Czekoladę pokroić w małą kosteczkę.
- Wszystkie składniki na pancakes powinny być w temperaturze pokojowej. W jednej misce wymieszać razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. W drugiej misce wymieszać razem jajko, maślankę, rozpuszczone i przestudzone masło i ekstrakt waniliowy. Mokre składniki dodać do suchych i krótko wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać tylko do połączenia składników.
- Rozgrzać patelnię do naleśników i delikatnie posmarować dno patelni olejem. Smażyć po 3-4 pancakes na raz, na średnim ogniu, przewracając na drugą stronę po około 2 minutach.Serwować gorące z kosteczką masła i syropem klonowym.
Podobne przepisy
Przygotowanie: 5 min
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 25 min
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 15 min