- Przyg.10
min - Gotow.120
min - Czas130
min - Dla 2 osób
Przegląd przepisu
- Typ przepisuBezglutenowy
- Poziom trudnościŁatwy
- AllergenyOrzechy
- CoursesDieta i zdrowe gotowanie, Pomysł na śniadania, Przepisy Wegetariańskie
Opis przepisu
Owsianka dyniowa na zimno to zdrowe i pożywne danie, które łączy w sobie pyszne smaki jesieni. Przygotowana na bazie płatków owsianych, kremowego puree z dyni oraz mleka roślinnego lub jogurtu stanowi doskonałą opcję na szybkie śniadanie lub przekąskę.
Składniki
- ⅓ szklanki mleka
- ⅓ szklanki jogurtu naturalnego Delisse
- ⅓ szklanki puree z upieczonej dyni Notre Jardin
- 2 łyżki syropu klonowego Tables du Monde
- ½ szklanki płatków owsianych
- 1 łyżka chia
- ½ łyżeczki cynamonu Rustica
- 2 szczypty imbiru Rustica
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- garść rodzynek Tablier Blanc
- Dodatkowo do podania:
- orzechy włoskie Tablier Blanc
Etapy przygotowania
- Mleko, jogurt i puree wymieszaj razem w słoiku
- Dodaj przyprawy, ponownie wymieszaj.
- Dodaj płatki owsiane, chia i rodzynki, ponownie wymieszaj.
- Dodaj do smaku syrop klonowy.
- Zakręć słoik i schowaj na noc do lodówki.
- Rano przemieszaj owsiankę, gdyby okazała się za gęsta, połącz z jogurtem.
- Przełóż do miseczek udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi.
Podobne przepisy
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 15 min
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 1 godzin