przepis
porada
dodaj
  • Przyg.
    10
    min
  • Gotow.
    20
    min
  • Czas
    30
    min
  • Dla 2 osób
  • Wyświetleń: brak komentarzy
  • Ocena:
Drukuj
...
Dodaj do ulubionych

Przegląd przepisu

  • Poziom trudnościŁatwy
  • AllergenyGluten, Laktoza, Ryba
  • SezonCały rok
  • Rodzaj kuchniŚródziemnomorska
  • CoursesPomysł na obiad i kolację
  • PorcjeDla 2 osób

Opis przepisu

Połączenie świeżego szpinaku, soczystego łososia i słodkawych suszonych pomidorów w aksamitnym sosie śmietankowym tworzy harmonijną kompozycję smaku. To idealny wybór na szybki obiad lub elegancką kolację. Danie to, oprócz znakomitych walorów smakowych, dostarcza również cennych składników odżywczych.

Składniki

  • 200 g makaronu (np. spaghetti, penne)
  • 160 g świeżych liści szpinaku
  • 700 g świeżego filetu z łososia
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku, starte
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 12 suszonych pomidorów z zalewy, pokrojonych
  • Tarty parmezan lub inny ulubiony ser do posypania
Dodając produkty z przepisu do koszyka możesz je zamówić bezpośrednio z naszego sklepu E.Leclerc. Zakupy mogą być u Ciebie już w przciągu godziny. Dodaj do koszyka

Etapy przygotowania

  1. Ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu.
  2. Łososia pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i oregano.
  3. Na patelni rozgrzej masło z oliwą, dodaj czosnek i chwilę podsmażaj.
  4. Dodaj kawałki łososia i smaż je z obu stron na złoty kolor.
  5. Wlej śmietankę i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia sosu.
  6. Dodaj do sosu pokrojone suszone pomidory, dopraw solą i pieprzem.
  7. Makaron odcedź, dodaj do niego świeży szpinak i wymieszaj.
  8. Do makaronu ze szpinakiem dodaj zawartość patelni z łososiem i pomidorami, wymieszaj.
  9. Podawaj posypane tartym parmezanem lub ulubionym serem.

Podobne przepisy

Gotowanie: 45 min

Tanie

Przygotowanie: 10 min Gotowanie: 1 godzin

Pieczywo

Przygotowanie: 5 min

Tanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena