- Przyg.30
min - Gotow.30
min - Czas60
min - Dla 4 osób
Przegląd przepisu
- Typ przepisuTanie
- Poziom trudnościŁatwy
- SezonCały rok
- Rodzaj kuchniWegańska, Wegetariańska
- CoursesPomysł na desery
- PorcjeDla 4 osób
Opis przepisu
Kulki daktylowo-orzechowe stanowią idealną zdrową przekąskę, która zaspokoi nagłą ochotę na coś słodkiego bez wyrzutów sumienia. Połączenie słodkich daktyli z chrupiącymi orzechami i odrobiną kakao tworzy harmonijny smak. Dzięki temu, że są bez dodatku rafinowanego cukru, stanowią doskonałą opcję dla osób dbających o zdrową dietę.
Składniki
- 1 szklanka suszonych daktyli
- 1/2 szklanki orzechów (np. migdałów, orzechów włoskich, nerkowców)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka kakao (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- Kokos, kakao, lub posiekane orzechy do obtaczania
Etapy przygotowania
- Namocz suszone daktyle w gorącej wodzie na 10-15 minut, aby zmiękły. Następnie odsącz i usuń pestki.
- W blenderze umieść daktyle, orzechy, olej kokosowy, kakao i ekstrakt waniliowy. Blenduj do uzyskania jednolitej masy.
- Uformuj masę w małe kulki.
- Otrzymane kulki obtocz w wybranej posypce: wiórkach kokosowych, kakao lub posiekanych orzechach.
- Schładzaj kulki w lodówce przez minimum 30 minut przed podaniem.
Podobne przepisy
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 25 min
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 1 godzin
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 10 min