- Przyg.20
min - Porcja6
per
Przegląd przepisu
- Poziom trudnościŁatwy
- AllergenyLaktoza, Orzechy włoskie
- CoursesPomysł na desery
Opis przepisu
Krążki jabłkowo-serowe to pyszna i orzeźwiająca przystawka, idealna na letnie dni lub jako zdrowa przekąska. To danie składa się z cienko pokrojonych, soczystych jabłek, które doskonale kontrastują z delikatnym serem typu Roquefort.
Składniki
- 3 jabłka
- 150 g sera Roquefort Les Croises
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 garści orzechów włoskich Tablier Blanc
- 2 garści ziaren owocu granatu
- około 2 łyżek miodu Nid d'Abeille
- ½ pęczka szczypiorku
Etapy przygotowania
- Śmietankę ubić. Ser Roquefort ubić za pomocą miksera, a następnie delikatnie wmieszać ubitą wcześniej śmietaną.
- Jabłka pokroić w plasterki o grubości około pół centymetra. Plasterki oczyścić z pestek i gniazd nasiennych. Seler naciowy pokroić w drobną kostkę, szczypiorek i orzechy posiekać.
- Na każdy plasterek jabłka wyłożyć łyżkę przygotowanego wcześniej serka. Na ser wyłożyć seler naciowy, orzechy włoskie, ziarenka granatu oraz szczypiorek. Skropić miodem. Od razu podawać.
Podobne przepisy
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 40 min
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 30 min
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 10 min