przepis
porada
dodaj
  • Przyg.
    40
    min
  • Czas
    60
    min
  • Dla 2 osób
  • Wyświetleń: brak komentarzy
  • Ocena:
Drukuj
...
Dodaj do ulubionych

Przegląd przepisu

  • Poziom trudnościŚredni
  • AllergenyGluten
  • SezonCały rok
  • Rodzaj kuchniWegańska, Wegetariańska
  • CoursesPomysł na obiad i kolację
  • PorcjeDla 2 osób

Opis przepisu

Kotlety z zielonej soczewicy i kaszy jaglanej to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów. Połączenie soczewicy, bogatej w białko i błonnik, z kaszą jaglaną, która dostarcza cennych minerałów, sprawia, że kotlety są nie tylko sycące, ale też pełne wartości odżywczych.

Składniki

  • 200 g zielonej soczewicy
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • Ulubione przyprawy: papryka słodka, ostra, do mięsa mielonego, oregano, cząber, tymianek, pieprz biały
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego + 9 łyżek wrzącej wody
  • Mąka pszenna do obtaczania
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku
Dodając produkty z przepisu do koszyka możesz je zamówić bezpośrednio z naszego sklepu E.Leclerc. Zakupy mogą być u Ciebie już w przciągu godziny. Dodaj do koszyka

Etapy przygotowania

  1. Przygotuj "jajko" lniane z siemienia lnianego i wody. Odstaw.
  2. Ugotuj soczewicę i kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu.
  3. Zblenduj soczewicę na gładką masę.
  4. Odstaw ugotowaną kaszę jaglaną do wystudzenia na 30 minut.
  5. Na patelni podsmaż pokrojoną cebulę, dodaj czosnek i zrumień.
  6. Połącz soczewicę, kaszę jaglaną, cebulę, czosnek, "jajko" lniane i przyprawy. Wymieszaj na jednolitą masę.
  7. Odstaw masę do lodówki na 30 minut.
  8. Formuj kotlety, obtaczaj je w mące i smaż na oleju do zrumienienia z obu stron.
  9. Podawaj kotlety z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub kaszą i surówką.

Podobne przepisy

Przygotowanie: 5 min Gotowanie: 2 min

Przygotowanie: 5 min Gotowanie: 20 min

Przygotowanie: 5 min

Tanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena