przepis
porada
dodaj
  • Przyg.
    15
    min
  • Gotow.
    15
    min
  • Czas
    30
    min
  • Dla 2 osób
  • Wyświetleń: brak komentarzy
  • Ocena:
Drukuj
...
Dodaj do ulubionych

Przegląd przepisu

  • Typ przepisuTanie
  • Poziom trudnościŁatwy
  • AllergenyJajka, Laktoza, Migdały
  • SezonCały rok
  • Rodzaj kuchniUniwersalna
  • CoursesDieta Keto
  • PorcjeDla 2 osób

Opis przepisu

Co powiesz na naleśniki keto z mąki migdałowej z dodatkiem serka mascarpone? Brzmi pysznie, prawda? Nasz przepis na naleśniki keto to idealna proporcja tłuszczy, białka oraz niewielu węglowodanów! Są sycące, pyszne, a do tego świetnie sprawdzą się na lunch, podwieczorek, a nawet obiad. To propozycja nie tylko dla osób na diecie keto!

Składniki

  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki wody (lub napoju migdałowego dla bardziej kremowej konsystencji)
  • 2 łyżki mascarpone (plus dodatkowo do podania)
  • 1 łyżka erytrolu (lub innego keto-friendly słodzika)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki soli
  • masło lub olej kokosowy do smażenia
Dodając produkty z przepisu do koszyka możesz je zamówić bezpośrednio z naszego sklepu E.Leclerc. Zakupy mogą być u Ciebie już w przciągu godziny. Dodaj do koszyka

Etapy przygotowania

  1. Przygotuj składniki do przygotowania naleśników keto. W dużej misce połącz erytrol i sól z mąką migdałową. W innym naczyniu roztrzep jajka, a następnie dodaj do nich mascarpone, wodę (lub napój migdałowy) i ekstrakt z wanilii. Dokładnie wymieszaj całość, aby składniki się połączyły. Stopniowo dodawaj mokre składniki do suchych, dokładnie mieszając, aby uniknąć grudek. Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą i ciasto będzie tworzyło gładką masę. Możesz użyć do tego zadania blendera.
  2. Zacznij od rozgrzania patelni na małym ogniu i dodaj trochę masła lub olej kokosowy. Na rozgrzaną patelnię wylewaj porcje ciasta (około 1/4 szklanki na keto naleśnik), formując okrągłe placki. Smaż naleśniki na złoty kolor z obu stron. Na moment zarumienienia ciasta zazwyczaj trzeba czekać około 1-2 minuty.
  3. Naleśniki keto najlepiej smakują na ciepło z dodatkową porcją mascarpone na wierzchu. Możesz również dodać kilka jagód keto-friendly, takich jak maliny lub borówki, dla dodatkowego smaku i dekoracji. Śmiało kombinuj też z innymi ulubionymi dodatkami. Co powiesz np. na keto naleśniki na słodko z masłem orzechowym? Możesz też spróbować przyrządzić je na słono. Keto naleśniki z warzywami będą równie pyszne.

Podobne przepisy

Przygotowanie: 20 min Gotowanie: 10 min

Tanie

Przygotowanie: 10 min Gotowanie: 15 min

Tanie

Przygotowanie: 5 min

Tanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena