przepis
porada
dodaj
  • Przyg.
    5
    min
  • Czas
    5
    min
  • Dla 2 osób
  • Wyświetleń: brak komentarzy
  • Ocena:
Drukuj
...
Dodaj do ulubionych

Przegląd przepisu

  • Typ przepisuTanie
  • Poziom trudnościŁatwy
  • AllergenySezam
  • SezonCały rok
  • Rodzaj kuchniUniwersalna
  • CoursesPrzepisy Wegetariańskie
  • PorcjeDla 2 osób

Opis przepisu

Hummus to kremowy dip pochodzący z kuchni bliskowschodniej, bazujący głównie na ciecierzycy i tahini (pasta sezamowa). Sławny na całym świecie dzięki prostocie wykonania i wyrazistemu smakowi, hummus jest idealny jako przystawka, dodatek do warzyw czy pieczywa. Bogaty w białko i zdrowe tłuszcze, stanowi doskonałą opcję dla osób poszukujących zdrowych i sycących przekąsek.

Składniki

  • 1 puszka ciecierzycy (około 400 g), odcedzona i wypłukana
  • 3 łyżki tahini
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2-3 łyżki wody (do uzyskania pożądanej konsystencji)
Dodając produkty z przepisu do koszyka możesz je zamówić bezpośrednio z naszego sklepu E.Leclerc. Zakupy mogą być u Ciebie już w przciągu godziny. Dodaj do koszyka

Etapy przygotowania

  1. W blenderze lub robocie kuchennym umieść odcedzoną ciecierzycę.
  2. Dodaj do blendera tahini, posiekany czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, pieprz oraz mielony kumin.
  3. Blenduj wszystkie składniki na gładką masę. Jeśli masa wydaje się zbyt gęsta, dodaj stopniowo wodę, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
  4. Przed podaniem, hummus możesz ozdobić natką pietruszki, pieprzem cayenne i delikatnie skropić oliwą z oliwek.
  5. Podawaj hummus z kawałkami chleba pita lub świeżymi warzywami, takimi jak marchewka czy ogórek, do maczania.

Podobne przepisy

Przygotowanie: 10 min Gotowanie: 15 min

Tanie

Gotowanie: 45 min

Tanie

Jajecznica paleo
0.0
  • 0 ocena
Gotowanie: 15 min

Tanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena