przepis
porada
dodaj
  • Przyg.
    5
    min
  • Czas
    10
    min
  • Dla 2 osób
  • Wyświetleń: brak komentarzy
  • Ocena:
Drukuj
...
Dodaj do ulubionych

Przegląd przepisu

  • Poziom trudnościŁatwy
  • SezonLato
  • Rodzaj kuchniMeksykańska
  • CoursesDieta Paleo
  • PorcjeDla 2 osób

Opis przepisu

Guacamole to kremowa, odświeżająca i pełna smaku meksykańska pasta, która skradła serca na całym świecie. Aromatyczna mieszanka dojrzałego awokado z dodatkiem pomidora, cebuli, czosnku, soku z limonki oraz, dla miłośników pikantnych wrażeń, papryczki chili. Świetnie sprawdzi się jako dip do nachos, krakersów, świeżych warzyw, jak również jako dodatek do tacos lub burritos.

Składniki

  • 3 dojrzałe awokado  
  • 1 pomidor, drobno pokrojony
  • 1/2 cebuli, drobno posiekanej
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty
  • Sok z 1 limonki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Posiekana świeża kolendra, krojona papryczka chili (opcjonalnie)
Dodając produkty z przepisu do koszyka możesz je zamówić bezpośrednio z naszego sklepu E.Leclerc. Zakupy mogą być u Ciebie już w przciągu godziny. Dodaj do koszyka

Etapy przygotowania

  1. Wyjmij miąższ awokado do miski i zgnieć widelcem, pozostawiając niektóre kawałki większe dla lepszej tekstury.
  2. Do awokado dodaj drobno pokrojony pomidor, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek oraz sok z limonki.
  3. Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj również posiekaną papryczkę chili oraz świeżą kolendrę.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Dopraw guacamole solą i pieprzem według własnego smaku.
  6. Odstaw guacamole do lodówki na kilka minut przed podaniem, by smaki dobrze się połączyły.
  7. Podawaj guacamole z nachos, tortillami lub świeżymi warzywami do maczania.

Podobne przepisy

Budyń z mango
0.0
  • 0 ocena
Przygotowanie: 5 min Gotowanie: 10 min

Przygotowanie: 5 min Gotowanie: 20 min

Przygotowanie: 10 min Gotowanie: 20 min

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena