przepis
porada
dodaj
  • Przyg.
    5
    min
  • Czas
    5
    min
  • Dla 2 osób
  • Wyświetleń: brak komentarzy
  • Ocena:
Drukuj
...
Dodaj do ulubionych

Przegląd przepisu

  • Typ przepisuTanie
  • Poziom trudnościŁatwy
  • SezonCały rok
  • Rodzaj kuchniMeksykańska
  • CoursesPrzepisy Wegetariańskie
  • PorcjeDla 2 osób

Opis przepisu

Guacamole to klasyczny meksykański dip przygotowywany z dojrzałych awokado i wzbogacony o pomidora, cebulę, czosnek oraz sok z limonki. Charakteryzuje się kremową konsystencją, co sprawia, że jest idealnym dodatkiem do nachosów, tortilli oraz innych dań kuchni meksykańskiej.

Składniki

  • 3 dojrzałe awokado
  • 1 pomidor, drobno posiekany
  • 1/2 cebuli, drobno posiekanej
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • Sok z jednej limonki
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • Sól i pieprz do smaku
Dodając produkty z przepisu do koszyka możesz je zamówić bezpośrednio z naszego sklepu E.Leclerc. Zakupy mogą być u Ciebie już w przciągu godziny. Dodaj do koszyka

Etapy przygotowania

  1. Wydrąż awokado i usuń pestkę.
  2. Rozgnieć awokado widelcem - masa powinna być w miarę jednolita, ale mogą się w niej znaleźć większe kawałki.
  3. Dodaj do masy awokado pomidora, cebulę, czosnek, sok z limonki i świeżą kolendrę.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki, aż do połączenia się smaków.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Odstaw guacamole na kilka minut przed podaniem, aby smaki dobrze się połączyły.
  7. Podawaj guacamole jako dip do nachosów, faszeruj nim tortille lub użyj jako dodatek do innych dań meksykańskich.

Podobne przepisy

Przygotowanie: 5 min Gotowanie: 10 min

Tanie

Przygotowanie: 25 min Gotowanie: 10 min

Tanie

Jajecznica paleo
0.0
  • 0 ocena
Gotowanie: 15 min

Tanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena