przepis
porada
dodaj
  • Przyg.
    5
    min
  • Gotow.
    25
    min
  • Czas
    30
    min
  • Dla 2 osób
  • Wyświetleń: brak komentarzy
  • Ocena:
Drukuj
...
Dodaj do ulubionych

Przegląd przepisu

  • Poziom trudnościŁatwy
  • AllergenySoja
  • SezonLato, Wiosna
  • Rodzaj kuchniAzjatycka, Wegańska, Wegetariańska
  • CoursesPomysł na obiad i kolację
  • PorcjeDla 2 osób

Opis przepisu

Egzotyczne warzywne curry z ciecierzycą to pełne smaku, zdrowe i sycące danie. Łączy w sobie chrupiące szparagi, soczystą cukinię i aromatyczne pieczarki w kremowym sosie na bazie mleka kokosowego i passaty pomidorowej. Ostra nuta curry i świeżość imbiru oraz limonki podkręcają smak.

Składniki

  • 1 cebula czerwona
  • 5 szparagów zielonych
  • 150 g cukinii zielonej
  • 150 g pieczarek
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 120 g ciecierzycy z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • Sos sojowy (do smaku)
  • Sok z limonki (do smaku)
  • Olej do smażenia
Dodając produkty z przepisu do koszyka możesz je zamówić bezpośrednio z naszego sklepu E.Leclerc. Zakupy mogą być u Ciebie już w przciągu godziny. Dodaj do koszyka

Etapy przygotowania

  1. Pokrój cebulę, czosnek, cukinię, szparagi i pieczarki na pożądane kawałki.
  2. Podsmaż warzywa na oleju wraz z imbirem przez około 6 minut.
  3. Dodaj curry i smaż przez chwilę, aby aromaty się uwolniły.
  4. Wlej mleko kokosowe i passatę pomidorową, gotuj, aż warzywa staną się miękkie.
  5. Dodaj ciecierzycę, wymieszaj i dopraw sosem sojowym oraz sokiem z limonki.
  6. Podawaj gotowe curry z ryżem, dekorując świeżymi warzywami lub ziołami.

Podobne przepisy

Sernik bez cukru
0.0
  • 0 ocena
Przygotowanie: 20 min Gotowanie: 1 godzin

Wyróżniony / Prosty
Przygotowanie: 45 min Gotowanie: 10 min

Ciastka

Gofry z owocami
0.0
  • 0 ocena
Przygotowanie: 10 min Gotowanie: 20 min

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena