- Przyg.20
min - Gotow.60
min - Czas80
min - Porcja4
per - Dla rodziny
Przegląd przepisu
- Typ przepisuBezglutenowy
- Poziom trudnościŁatwy
- AllergenyJajka
- SezonCały rok
- Rodzaj kuchniUniwersalna
- CoursesPomysł na desery
- PorcjeDla rodziny
Opis przepisu
Ciasto jabłkowo-migdałowe bezglutenowe to pyszny deser, który łączy słodycz jabłek z orzechowym smakiem migdałów. Wykonane z mąki migdałowej, jest lekkie i pełne wartości odżywczych. Soczyste jabłka i aromatyczne przyprawy, takie jak cynamon, nadają mu wyjątkowego smaku. Idealne jako zdrowa przekąska lub słodki dodatek do herbaty, ciasto z pewnością zachwyci miłośników słodkości i osoby unikające glutenu
Składniki
- Suche składniki:
- 2 szklanki mąki migdałowej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Tablier Blanc
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Tablier Blanc
- 1/2 łyżeczki soli Rustica
- ½ łyżeczki cynamonu Rustica
- Mokre składniki:
- 3 jajka Polska Kurka
- ½ szklanki syropu klonowego Tables du Monde
- 3 łyżki oleju kokosowego NAT&VIE (roztopionego i ostudzonego)
- 1 laska wanilii
- Dodatkowo:
- 1 jabłko (pokrojone w plasterki)
- Masło do wysmarowania blachy
Etapy przygotowania
- Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Dno tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem.
- Wymieszaj suche składniki razem, pozbywając się grudek.
- Wymieszaj razem jajka, syrop klonowy oraz olej kokosowy. Na koniec dodaj ziarenka wanilii i ponownie wymieszaj.
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj tylko do połączenia.
- Dodaj plasterki jabłek i krótko wymieszaj. Masę wyłóż na przygotowaną wcześniej formę.
- Piecz przez 60 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i zostaw na 5 minut. Następnie wyjmij z formy i odstaw do ostudzenia na 50 minut.
Podobne przepisy
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 15 min
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 2 godzin