przepis
porada
dodaj
  • Przyg.
    20
    min
  • Gotow.
    60
    min
  • Czas
    80
    min
  • Porcja
    4
    per
  • Dla rodziny
  • Wyświetleń: brak komentarzy
  • Ocena:
Drukuj
...
Dodaj do ulubionych

Przegląd przepisu

  • Typ przepisuBezglutenowy
  • Poziom trudnościŁatwy
  • AllergenyJajka
  • SezonCały rok
  • Rodzaj kuchniUniwersalna
  • CoursesPomysł na desery
  • PorcjeDla rodziny

Opis przepisu

Ciasto jabłkowo-migdałowe bezglutenowe to pyszny deser, który łączy słodycz jabłek z orzechowym smakiem migdałów. Wykonane z mąki migdałowej, jest lekkie i pełne wartości odżywczych. Soczyste jabłka i aromatyczne przyprawy, takie jak cynamon, nadają mu wyjątkowego smaku. Idealne jako zdrowa przekąska lub słodki dodatek do herbaty, ciasto z pewnością zachwyci miłośników słodkości i osoby unikające glutenu

Składniki

  • Suche składniki:
  • 2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Tablier Blanc
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Tablier Blanc
  • 1/2 łyżeczki soli Rustica
  • ½ łyżeczki cynamonu Rustica
  • Mokre składniki:
  • 3 jajka Polska Kurka
  • ½ szklanki syropu klonowego Tables du Monde
  • 3 łyżki oleju kokosowego NAT&VIE (roztopionego i ostudzonego)
  • 1 laska wanilii
  • Dodatkowo:
  • 1 jabłko (pokrojone w plasterki)
  • Masło do wysmarowania blachy
Dodając produkty z przepisu do koszyka możesz je zamówić bezpośrednio z naszego sklepu E.Leclerc. Zakupy mogą być u Ciebie już w przciągu godziny. Dodaj do koszyka

Etapy przygotowania

  1. Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Dno tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem.
  2. Wymieszaj suche składniki razem, pozbywając się grudek.
  3. Wymieszaj razem jajka, syrop klonowy oraz olej kokosowy. Na koniec dodaj ziarenka wanilii i ponownie wymieszaj.
  4. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj tylko do połączenia.
  5. Dodaj plasterki jabłek i krótko wymieszaj. Masę wyłóż na przygotowaną wcześniej formę.
  6. Piecz przez 60 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i zostaw na 5 minut. Następnie wyjmij z formy i odstaw do ostudzenia na 50 minut.

Podobne przepisy

Profesjonalny
Przygotowanie: 10 min Gotowanie: 15 min

Bezglutenowy

Przygotowanie: 10 min Gotowanie: 2 godzin

Bezglutenowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena