przepis
porada
dodaj
  • Przyg.
    5
    min
  • Gotow.
    10
    min
  • Czas
    15
    min
  • Dla 2 osób
  • Wyświetleń: brak komentarzy
  • Ocena:
Drukuj
...
Dodaj do ulubionych

Przegląd przepisu

  • Poziom trudnościŁatwy
  • AllergenyCytrusy, Jajka, Mleko
  • SezonCały rok
  • Rodzaj kuchniUniwersalna
  • PorcjeDla 2 osób

Opis przepisu

Budyń z mango to kremowy, głęboko aromatyczny deser, który łączy w sobie słodycz dojrzałego mango z delikatną konsystencją klasycznego budyniu. To doskonała propozycja dla tych, którzy poszukują łatwego sposobu na wykorzystanie sezonowych owoców, oferując jednocześnie orzeźwiającą alternatywę dla tradycyjnych deserów. 

Składniki

  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3 żółtka jaj
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 dojrzałe mango, obrane i pokrojone na kawałki
Dodając produkty z przepisu do koszyka możesz je zamówić bezpośrednio z naszego sklepu E.Leclerc. Zakupy mogą być u Ciebie już w przciągu godziny. Dodaj do koszyka

Etapy przygotowania

  1. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z 1/2 szklanki mleka, aby utworzyć gładką pastę bez grudek.
  2. W garnku podgrzej resztę mleka z cukrem na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści.
  3. Dodaj pastę mączną do mleka, ciągle mieszając.
  4. W osobnej misce roztrzep żółtka. Dodając trochę gorącego mleka do jajek, ciągle mieszaj, a następnie powoli wlej całość do garnka.
  5. Dodaj sól i gotuj, mieszając, aż budyń zgęstnieje.
  6. Zdejmij z ognia, dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
  7. Przełóż budyń do miski, przykryj folią i schłodź.
  8. Wmieszaj kawałki mango do schłodzonego budyniu i ponownie wymieszaj.
  9. Podawaj budyń z mango w miseczkach, dekorując według uznania.

Podobne przepisy

Przygotowanie: 10 min Gotowanie: 15 min

Tanie

Przygotowanie: 15 min Gotowanie: 30 min

Przygotowanie: 5 min Gotowanie: 10 min

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena