przepis
porada
dodaj
  • Przyg.
    5
    min
  • Gotow.
    30
    min
  • Czas
    40
    min
  • Dla 2 osób
  • Wyświetleń: brak komentarzy
  • Ocena:
Drukuj
...
Dodaj do ulubionych

Przegląd przepisu

  • Poziom trudnościŁatwy
  • AllergenyOwoce morza
  • SezonCały rok
  • Rodzaj kuchniTajska
  • CoursesPomysł na obiad i kolację
  • PorcjeDla 2 osób

Opis przepisu

Curry z krewetek z cukinią i mlekiem kokosowym to aromatyczne i bogate w smaki danie inspirowane kuchnią tajską. Kremowe mleko kokosowe łączy się tutaj z intensywnością czerwonej pasty curry, tworząc podstawę sosu, w którym duszą się soczyste krewetki i świeża cukinia. 

Składniki

  • 250 g krewetek
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • Pęczek liści bazylii
  • 4 łyżeczki oleju kokosowego
  • 200 g ryżu jaśminowego
Dodając produkty z przepisu do koszyka możesz je zamówić bezpośrednio z naszego sklepu E.Leclerc. Zakupy mogą być u Ciebie już w przciągu godziny. Dodaj do koszyka

Etapy przygotowania

  1. Rozmroź krewetki, oczyść je i osusz, a następnie wymieszaj z sosem sojowym.
  2. Cukinię pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni, dodaj olej i kontynuuj smażenie.
  3. Na tej samej patelni podsmaż pastę curry z olejem kokosowym.
  4. Zmiksuj pomidory, dodaj mleko kokosowe i połącz na patelni, doprawiając do smaku.
  5. Dodaj do sosu krewetki, cukinię i bazylię, gotuj na małym ogniu.
  6. Ugotuj ryż jaśminowy.
  7. Podawaj curry z ryżem jaśminowym, dekorując bazylią.

Podobne przepisy

Przygotowanie: 30 min Gotowanie: 20 min

Przygotowanie: 20 min Gotowanie: 20 min

Domowe tiramisu
0.0
  • 0 ocena
Przygotowanie: 30 min

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena