10 niezbędnych gadżetów kuchennych, które ułatwią każde gotowanie. Akcesoria do każdej kuchni
Gotowanie to dla wielu osób pasja, a dla innych jeden z wielu obowiązków. Przed Tobą lista dziesięciu akcesoriów kuchennych, bez których trudno się obejść. Dzięki nim praca w kuchni stanie się łatwiejsza i bardziej efektywna.
1. Ostry nóż kuchenny
To podstawowe narzędzie pracy każdego kucharza. Zaopatrz się w zestaw noży do różnych produktów – mięsa, filetowania ryb, sera, warzyw, owoców (np. ząbkowany do pomidorów) i chleba. Dzięki nim szybko pokroisz produkty i przygotujesz posiłki. Zaopatrz się również w wygodny sprzęt do obierania warzyw i owoców.
2. Deska do krojenia
Idealnie, gdy masz kilka desek pod różne typy produktów (mięso, warzywa, chleb). Do wyboru masz deski drewniane, z tworzywa szucznego i szklane. Ich wielkość dopasuj tak, żeby było Ci wygodnie kroić produkty. Jeśli kroisz mięso, warzywa czy owoce, użyj praktycznej deski z rowkami, która zbierze spływające z nich soki.
3. Silikonowa łyżka i łopatka
Silikonowe łyżki i łopatki służą do mieszania składników podczas gotowania, smażenia i pieczenia. Przydają się do wykańczania dań – równomiernie rozprowadzają sosy, kremy i glazury na potrawach. Z ich pomocą natłuszcza się także formy do pieczenia.
4. Rękawice kuchenne
Rękawice kuchenne to must-have przy pieczeniu. Zakładasz je, żeby wyjąć gorące naczynie żaroodporne z piekarnika. Przydadzą się też podczas obsługi garnków, patelni i czajnika, których rączki się nagrzewają. Dopasuj rozmiar do swoich dłoni – zbyt duże rękawice mogą utrudnić chwytanie.
5. Patelnia wysokiej jakości
Właściwości patelni różnią się od rodzaju – teflonowe szybko się nagrzewają, a potrawy nie przywierają do nich. Z kolei stalowe są bardzo wytrzymałe, ale wykazują mniejszą efektywność w przewodzeniu ciepła. Warto mieć kilka różnych modeli – np. do naleśników, smażenia mięsa, jajecznicy, woka. Istnieją również patelnie przeznaczone zarówno do użytku na kuchence, jak i do zapiekania.
6. Wirówka do sałaty
Błyskawicznie odwirujesz nadmiar wody z liści sałaty, jarmużu, szpinaku, rukoli i innych warzyw liściastych. Twoja sałatka nie będzie wodnista, a dressingi i sosy zachowają swoją konsystencję, smak i równomiernie pokryją wszystkie warzywa. W dodatku dobrze osuszona sałata lepiej przechowuje się w lodówce, niż wilgotna.
7. Miarka kuchenna
Miarka kuchenna pomoże precyzyjnie odmierzyć zarówno płyny, jak i produkty sypkie. Dzięki niej Twoje potrawy uzyskają odpowiedni smak i teksturę. Proporcje na oko często są błędne, dlatego lepiej skorzystać z miarki. Zwłaszcza, jeśli kontrolujesz ilość kalorii, białka, tłuszczu czy węglowodanów.
8. Elektryczna tarka do warzyw
Uniwersalna tarka to szybki sposób na przygotowanie warzyw na surówkę czy do sałatki. Dodatkowo, wiele modeli posiada wymienne ostrza do różnych grubości cięć. Błyskawicznie zetrze świeże produkty, a także ser. Zamiast używać ręcznej tarki, marnować siły i się kaleczyć, lepiej użyć urządzenia, które przygotuje składniki szybko i bezpiecznie.
9. Szpikulec do mięsa
Szpikulec pozwala wstrzykiwać marynatę do wnętrza mięsa. Dzięki temu staje się ono nawilżone od środka i zyskuje głęboki smak. W efekcie potrawa jest bardziej soczysta i aromatyczna. Szpikulec szczególnie przydatny jest podczas przyrządzania mięsa o niższej zawartości tłuszczu, które po upieczeniu czy grillowaniu staje się suche.
10. Termometr kuchenny
Pomaga kontrolować temperaturę potraw. Zapewnia bezpieczeństwo przygotowywanej żywności. Pozwala określić stopień upieczenia mięsa i potraw z produktów wrażliwych na temperaturę, takich jak jajka, czekolada czy różnego rodzaju sosy. Unikasz przesuszenia potraw, a ciasta są idealnie wypieczone.
10 niezbędnych gadżetów kuchennych – akcesoria dla Ciebie
Wygoda w kuchni to podstawa – w tym pomieszczeniu codziennie spędzasz co najmniej godzinę. Jeśli szukasz przyborów kuchennych, zobacz naszą ofertę funkcjonalnych akcesoriów, które umilą Ci czas spędzony w kuchni!