przepis
porada
dodaj

Pięć innowacyjnych sposobów na organizację lodówki. Porządek w Twojej lodówce i dłuższa świeżość produktów

Czy zdarzyło Ci się kiedyś otworzyć lodówkę i przeszukać ją od góry do dołu, próbując odnaleźć jeden mały słoiczek dżemu? Albo znaleźć produkt spożywczy, który niestety zdążył się już zepsuć, bo stał zapomniany na tylnej półce? Wiemy, jak czujesz, dlatego mamy dla Ciebie 5 sposobów na organizację lodówki. Dobre ustawienie uchroni Cię przed marnowaniem żywności, oszczędzi Twoje pieniądze i czas.

1. Wykorzystaj pojemniki i organizery

Najprostszym sposobem na utrzymanie porządku jest użycie plastikowych i szklanych pojemników do żywności. Przechowywanie produktów w przezroczystych pojemnikach nie tylko pomoże Ci łatwiej znaleźć to, czego szukasz. Żywność zachowa swoją świeżość na dłużej i zepsuty ser i zieleniejąca wędlina już Cię nie zaskoczą. Używaj organizera na soki i sosy, aby nie przewracały się w drzwiach lodówki (i nie daj losie rozlewały, kiedy nie dokręcisz ich porządnie)

2. Umieszczaj produkty na odpowiednich półkach

Rozmieść produkty w zależności od zalecanej temperatury w lodówce. Na górnych półkach przechowuj żywność wymagającą niższych temperatur, taką jak produkty mleczne – jogurt i sery. Środkowe półki przeznacz pod posiłki gotowe, na a dolnych trzymaj surowe mięso i ryby. 

3. Oddziel warzywa od owoców

Warzywa i owoce powinny znaleźć swoje miejsce w oddzielnych szufladach w dolnej części lodówki. Niektóre bowiem przyspieszają wzajemne dojrzewanie i może się okazać, że nie zdążysz wykorzystać, bo się zepsuły. Wówczas nie tylko lądują w śmieciach, ale czeka Cię jeszcze mycie szuflady, żeby pozbyć się zarodków pleśni.

4. Organizacja na drzwiach lodówki

Drzwi lodówki to idealne miejsce na produkty w butelkach i słoikach, które dobrze znoszą zmiany temperatury. Na półeczkach postaw sosy, ketchup, musztardę, ocet i oliwę. Pamiętaj, że to najcieplejsze miejsce w lodówce, dlatego unikaj przechowywania w nim produktów szybko psujących się.

5. Nie zapominaj o dacie ważności

Regularnie sprawdzaj datę ważności produktów i te, których termin jest najbliższy, umieść z przodu półki. Sięgniesz po nie w pierwszej kolejności, kiedy znów będziesz przyrządzać posiłek. To prosty sposób, żebyś nie zapomniał o nich i ograniczył marnowanie żywności.

Porządek w lodówce – jak często powinno się ją sprzątać?

Zaleca się dokładne czyszczenie lodówki co najmniej raz na miesiąc, aby utrzymać higienę i świeżość przechowywanej żywności. Używaj bezpiecznych środków czystości, które przeznaczone są do lodówek. Preparaty w sprayu dokładnie sprzątają półki i szuflady bez potrzeby intensywnego szorowania.

Czy przechowywanie w szklanych pojemnikach jest lepsze niż w plastikowych?

Szklane pojemniki są lepsze dla środowiska i często bardziej higieniczne, ponieważ łatwiej je dokładnie umyć i są odporne na porysowanie. Ponadto szkło nie zawiera szkodliwych substancji. Jeśli wolisz plastikowe pudełka, wybieraj te, które mają znaczek BPA free.

Żeby organizery do lodówki stały na swoich miejscach, używaj mat antypoślizgowych.

Przywróć porządek w Twojej lodówce – pięć niezawodnych sposobów!

Organizacja lodówki to nie tylko kwestia estetyki, ale przede wszystkim praktycznego podejścia do przechowywania żywności. Stosując te proste kroki, nie tylko zaoszczędzisz czas i pieniądze, ale także zachowasz świeżość produktów. Zapewnisz sobie i swojej rodzinie zdrowe posiłki zawsze na wyciągnięcie ręki. Sprawdź naszą ofertę pojemników i organizatorów, które pomogą Ci wprowadzić porządek w lodówce już dziś!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena