- Przyg.10
min - Gotow.60
min - Czas70
min - Dla rodziny
Przegląd przepisu
- Typ przepisuPieczywo
- Poziom trudnościŁatwy
- AllergenyGluten, Orzechy, Soja
- SezonCały rok
- Rodzaj kuchniUniwersalna
- CoursesPrzepisy Wegańskie
- PorcjeDla rodziny
Opis przepisu
Z produktami z oferty E.Leclerc upieczesz wegański chlebek bananowy – bez masła, cukru czy mleka krowiego. Nasz chleb bananowy wegański możesz jeść solo, jak i z dodatkiem vege dżemu czy pasty lub z masłem orzechowym. Chlebek bananowy będzie doskonały zarówno na słodkie śniadanie, jak i deser.
Składniki
- 3 dojrzałe banany (ok. 300 g po obraniu)
- 1/3 szklanki (ok. 80 ml) oleju roślinnego (np. oleju kokosowego lub oliwy z oliwek)
- 1/4 szklanki (ok. 60 ml) napoju roślinnego (np. sojowego, owsianego)
- 2 szklanki (ok. 240 g) mąki pszennej pełnoziarnistej lub mąki owsianej dla bezglutenowej wersji
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki (ok. 50 g) orzechów włoskich lub pekanów, posiekanych
- słodzik pochodzenia roślinnego do smaku (np. syrop klonowy, agawa)
- suszone owoce, wiórki kokosowe lub kawałki czekolady
Etapy przygotowania
- Na początek rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż formę do chleba papierem do pieczenia lub posmaruj ją olejem roślinnym.
- W dużej misce rozgnieć dojrzałe banany na jednolitą masę. Dodaj olej roślinny i napój roślinny, mieszając do połączenia składników. Jeśli decydujesz się na słodzik roślinny, dodaj go w tym momencie, a następnie wymieszaj całość.
- W osobnej misce połącz mąkę pszenną, łyżeczkę proszku do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając do momentu, aż produkty się połączą i będą tworzyły gładką masę. Nie rób tego zbyt długo, aby ciasto nie stało się gumowate. Na koniec dodaj do ciasta posiekane orzechy włoskie lub orzechy pekan.
- Pewnie nie możesz się już doczekać, aż posmakujesz chlebka bananowego. Ile piec ciasto? Najpierw przelej je do przygotowanej formy wyłożonej papierem. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 50-60 minut lub do momentu, aż patyczek wbity w środek chlebka wyjdzie czysty i suchy.
- Po upieczeniu wyjmij wegański chlebek bananowy z piekarnika i pozostaw w formie na około 10 minut, następnie przełóż go na kratkę i pozwól mu całkowicie ostygnąć.
Podobne przepisy
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 10 min
Gotowanie: 15 min
Przygotowanie: 25 min
Gotowanie: 10 min