przepis
porada
dodaj
  • Przyg.
    10
    min
  • Gotow.
    60
    min
  • Czas
    70
    min
  • Dla rodziny
  • Wyświetleń: brak komentarzy
  • Ocena:
Drukuj
...
Dodaj do ulubionych

Przegląd przepisu

  • Typ przepisuPieczywo
  • Poziom trudnościŁatwy
  • AllergenyGluten, Orzechy, Soja
  • SezonCały rok
  • Rodzaj kuchniUniwersalna
  • CoursesPrzepisy Wegańskie
  • PorcjeDla rodziny

Opis przepisu

Z produktami z oferty E.Leclerc upieczesz wegański chlebek bananowy – bez masła, cukru czy mleka krowiego. Nasz chleb bananowy wegański możesz jeść solo, jak i z dodatkiem vege dżemu czy pasty lub z masłem orzechowym. Chlebek bananowy będzie doskonały zarówno na słodkie śniadanie, jak i deser.

Składniki

  • 3 dojrzałe banany (ok. 300 g po obraniu)
  • 1/3 szklanki (ok. 80 ml) oleju roślinnego (np. oleju kokosowego lub oliwy z oliwek)
  • 1/4 szklanki (ok. 60 ml) napoju roślinnego (np. sojowego, owsianego)
  • 2 szklanki (ok. 240 g) mąki pszennej pełnoziarnistej lub mąki owsianej dla bezglutenowej wersji
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki (ok. 50 g) orzechów włoskich lub pekanów, posiekanych
  • słodzik pochodzenia roślinnego do smaku (np. syrop klonowy, agawa)
  • suszone owoce, wiórki kokosowe lub kawałki czekolady
Dodając produkty z przepisu do koszyka możesz je zamówić bezpośrednio z naszego sklepu E.Leclerc. Zakupy mogą być u Ciebie już w przciągu godziny. Dodaj do koszyka

Etapy przygotowania

  1. Na początek rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż formę do chleba papierem do pieczenia lub posmaruj ją olejem roślinnym.
  2. W dużej misce rozgnieć dojrzałe banany na jednolitą masę. Dodaj olej roślinny i napój roślinny, mieszając do połączenia składników. Jeśli decydujesz się na słodzik roślinny, dodaj go w tym momencie, a następnie wymieszaj całość.
  3. W osobnej misce połącz mąkę pszenną, łyżeczkę proszku do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając do momentu, aż produkty się połączą i będą tworzyły gładką masę. Nie rób tego zbyt długo, aby ciasto nie stało się gumowate. Na koniec dodaj do ciasta posiekane orzechy włoskie lub orzechy pekan.
  4. Pewnie nie możesz się już doczekać, aż posmakujesz chlebka bananowego. Ile piec ciasto? Najpierw przelej je do przygotowanej formy wyłożonej papierem. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 50-60 minut lub do momentu, aż patyczek wbity w środek chlebka wyjdzie czysty i suchy.
  5. Po upieczeniu wyjmij wegański chlebek bananowy z piekarnika i pozostaw w formie na około 10 minut, następnie przełóż go na kratkę i pozwól mu całkowicie ostygnąć.

Podobne przepisy

Przygotowanie: 5 min Gotowanie: 10 min

Tanie

Gotowanie: 15 min

Tanie

Przygotowanie: 25 min Gotowanie: 10 min

Tanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena