przepis
porada
dodaj
  • Gotow.
    15
    min
  • Czas
    15
    min
  • Dla 2 osób
  • Wyświetleń: brak komentarzy
  • Ocena:
Drukuj
...
Dodaj do ulubionych

Przegląd przepisu

  • Typ przepisuTanie
  • Poziom trudnościŁatwy
  • AllergenyLaktoza
  • SezonCały rok
  • Rodzaj kuchniWłoska
  • CoursesSzybkie i proste dania
  • PorcjeDla 2 osób

Opis przepisu

Makaron w sosie czosnkowym to prosty i smakowity sposób na szybki obiad czy kolację. Delikatność masła połączona z aromatem czosnku i świeżością ziół tworzy wyjątkową harmonię smaków. Posypka z tartego parmezanu sprawia, że danie jest kremowe.

Składniki

  • 200g makaronu (takiego, który krótko się gotuje lub konjac, który nie wymaga obróbki)
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • Sól i pieprz do smaku
  • Posiekane świeże zioła (np. natka pietruszki lub bazylii)
  • Starty parmezan
Dodając produkty z przepisu do koszyka możesz je zamówić bezpośrednio z naszego sklepu E.Leclerc. Zakupy mogą być u Ciebie już w przciągu godziny. Dodaj do koszyka

Etapy przygotowania

  1. Gotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Jeśli używasz makaronu konjac, przygotuj go zgodnie z zaleceniami producenta.
  2. Podczas gotowania makaronu, rozgrzej na dużej patelni masło na średnim ogniu. 
  3. Dodaj do rozgrzanego masła posiekany czosnek i smaż krótko, aż zacznie wydzielać aromat.
  4. Gdy makaron jest gotowy, odcedź go i dodaj na patelnię do masła i czosnku. Dokładnie wymieszaj.
  5. Dopraw całość solą i pieprzem według własnego smaku.
  6. Na koniec posyp makaron startym parmezanem i posiekanymi świeżymi ziołami. Wymieszaj całość tak, aby składniki dobrze się połączyły.
  7. Serwuj od razu, ciesząc się pełnią smaku włoskiej klasyki.

Podobne przepisy

Przygotowanie: 5 min

Tanie

Gotowanie: 45 min

Tanie

Przygotowanie: 10 min Gotowanie: 1 godzin

Pieczywo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena