- Przyg.5
min - Gotow.5
min - Czas10
min - Dla 4 osób
Przegląd przepisu
- Poziom trudnościŁatwy
- AllergenyCytrusy, Orzechy włoskie
- SezonCały rok
- Rodzaj kuchniŚródziemnomorska, Wegetariańska
- CoursesDieta i zdrowe gotowanie, Przepisy Wegetariańskie
- PorcjeDla 4 osób
Opis przepisu
Sałatka z jarmużu z orzechami włoskimi i pestkami granatu łączy w sobie bogate źródła antyoksydantów, zdrowych tłuszczów i witamin. Dzięki prostocie przygotowania i dostępności składników jest doskonałym wyborem na szybki lunch lub jako dodatek do głównego posiłku.
Składniki
- 1 pęczek jarmużu, umytego i posiekane liście
- 1/2 szklanki orzechów włoskich, prażonych
- 1 granat, oczyszczony z pestek
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
Etapy przygotowania
- W dużej misce lub na talerzu umieść posiekane liście jarmużu.
- Dodaj do jarmużu prażone orzechy włoskie oraz pestki granatu.
- W małej miseczce przygotuj dressing: połącz oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól, pieprz oraz syrop klonowy lub miód. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Polej sałatkę przygotowanym dressingiem, a następnie delikatnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły i sałatka była równomiernie pokryta dressingiem.
- Podawaj sałatkę od razu, ciesząc się jej świeżością i bogactwem smaków.
Podobne przepisy
Przygotowanie: 15 min
Przygotowanie: 15 min
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 1 godzin