- Przyg.5
min - Gotow.5
min - Czas10
min - Dla 2 osób
Przegląd przepisu
- Poziom trudnościŁatwy
- AllergenyLaktoza
- SezonLato
- Rodzaj kuchniWegetariańska, Włoska
- CoursesDieta i zdrowe gotowanie, Przepisy Wegetariańskie
- PorcjeDla 2 osób
Opis przepisu
Sałatka Caprese to klasyczne włoskie danie, które zachwyca swoją prostotą i doskonałym połączeniem smaków. Soczyste pomidory, aksamitna mozzarella i aromatyczna bazylia to kwintesencja kuchni śródziemnomorskiej. Skropiona najlepszej jakości oliwą z oliwek i opcjonalnie octem balsamicznym, sałatka Caprese to doskonały wybór na lekki i orzeźwiający posiłek lub przystawkę.
Składniki
- 3 pomidory średniej wielkości
- 1 kulka mozzarelli (lub wegańska mozzarella)
- Świeża bazylia
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 1 łyżeczka octu balsamicznego (opcjonalnie)
Etapy przygotowania
- Pomidory i mozzarellę pokrój na plastry o podobnej grubości.
- Na dużym talerzu układaj na przemian plastry pomidorów i mozzarelli.
- Między warstwami umieszczaj świeże liście bazylii. Dodatkowo możesz pokroić bazylie na cienkie paski i posypać nią sałatkę.
- Całość skrop oliwą z oliwek, a jeśli chcesz, dodaj również łyżeczkę octu balsamicznego.
- Dokończ przygotowanie sałatki, doprawiając ją solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Podawaj sałatkę Caprese od razu, ciesząc się jej świeżością i pełnią smaków.
Podobne przepisy
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 2 min
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 15 min
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 1 godzin