przepis
porada
dodaj
  • Przyg.
    10
    min
  • Gotow.
    20
    min
  • Czas
    30
    min
  • Dla 4 osób
  • Wyświetleń: brak komentarzy
  • Ocena:
Drukuj
...
Dodaj do ulubionych

Przegląd przepisu

  • Poziom trudnościŁatwy
  • AllergenyGluten, Jajka, Laktoza, Mleko
  • SezonCały rok
  • Rodzaj kuchniUniwersalna
  • CoursesPomysł na desery
  • SkładnikiJajka, Owoce
  • PorcjeDla 4 osób

Opis przepisu

Gofry podaje się na śniadanie, deser lub jako przekąskę. Serwuje się je z różnymi dodatkami, takimi jak świeże owoce, bita śmietana, czy syrop klonowy. Dzięki puszystej konsystencji i delikatnemu smakowi wanilii, te gofry staną się ulubionym daniem Twojej rodziny.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Owoce do podania (np. truskawki, banany, jagody)
Dodając produkty z przepisu do koszyka możesz je zamówić bezpośrednio z naszego sklepu E.Leclerc. Zakupy mogą być u Ciebie już w przciągu godziny. Dodaj do koszyka

Etapy przygotowania

  1. Wymieszaj w dużym naczyniu mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
  2. W innym naczyniu roztrzep jajka, dodaj mleko, olej roślinny i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj.
  3. Połącz składniki mokre z suchymi, mieszając tylko do połączenia się składników. Staraj się nie mieszać zbyt intensywnie.
  4. Nagrzej gofrownicę.
  5. Przelej ciasto na gorącą gofrownicę, rozprowadzając równomiernie.
  6. Piecz gofry zgodnie z instrukcjami gofrownicy, aż się zrumienia.
  7. Wyjmij gofry i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
  8. Podawaj gofry z owocami na wierzchu oraz z dowolnymi dodatkami według własnych upodobań.

Podobne przepisy

Przygotowanie: 5 min Gotowanie: 5 min

Przygotowanie: 5 min Gotowanie: 30 min

Przygotowanie: 10 min Gotowanie: 20 min

Tanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena