przepis
porada
dodaj
  • Przyg.
    10
    min
  • Gotow.
    10
    min
  • Czas
    40
    min
  • Dla 4 osób
  • Wyświetleń: brak komentarzy
  • Ocena:
Drukuj
...
Dodaj do ulubionych

Przegląd przepisu

  • Poziom trudnościŁatwy
  • AllergenyLaktoza, Migdały, Truskawki
  • SezonLato, Wiosna
  • Rodzaj kuchniUniwersalna
  • CoursesPomysł na desery
  • PorcjeDla 4 osób

Opis przepisu

Deser z truskawkami i mascarpone to wyjątkowo kremowe i delikatne danie, które łączy w sobie słodycz dojrzałych truskawek z bogatym, aksamitnym smakiem mascarpone. Dzięki dodatkowi wanilii i cukru pudru staje się ono niezwykle aromatyczne, idealne dla każdego, kto ceni sobie subtelne słodkości. Łatwy w przygotowaniu, a jednocześnie elegancki, sprawdzi się doskonale jako deser na specjalne okazje lub jako letnia przekąska.

Składniki

  • 250 g truskawek, pokrojonych w plasterki
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru (lub według smaku)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • Plasterki migdałów lub płatków migdałowych do dekoracji (opcjonalnie)
Dodając produkty z przepisu do koszyka możesz je zamówić bezpośrednio z naszego sklepu E.Leclerc. Zakupy mogą być u Ciebie już w przciągu godziny. Dodaj do koszyka

Etapy przygotowania

  1. W misce ubij mascarpone z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym do uzyskania gładkiej masy.
  2. W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
  3. Delikatnie połącz ubitą śmietanę z masą mascarpone.
  4. W kieliszkach lub pucharkach ułóż warstwę masy mascarpone.
  5. Dodaj na nią warstwę pokrojonych w plasterki truskawek.
  6. Powtórz warstwy, zaczynając od masy mascarpone, a kończąc na truskawkach.
  7. Schłódź deser w lodówce przez co najmniej 30 minut.
  8. Przed podaniem udekoruj deser plasterkami migdałów lub płatkami migdałowymi, jeśli używasz.

Podobne przepisy

Sałatka z fetą
0.0
  • 0 ocena
Przygotowanie: 5 min

Przygotowanie: 10 min Gotowanie: 5 min

Przygotowanie: 10 min Gotowanie: 50 min

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena