- Przyg.20
min - Gotow.80
min - Czas100
min - Dla 4 osób
Przegląd przepisu
- Poziom trudnościŚredni
- AllergenyGluten, Jajka, Laktoza
- SezonCały rok
- Rodzaj kuchniMiędzynarodowa
- CoursesPomysł na desery
- PorcjeDla 4 osób
Opis przepisu
Sernik bezowy z owocami łączy w sobie klasyczny smak puszystego sernika z lekką i chrupiącą bezą. To ciasto jest idealne na specjalne okazje, rodzinne przyjęcia lub jako elegancki deser po obiedzie. Możesz udekorować go ulubionymi owocami.
Składniki
- Na spód:
- 200 g herbatników
- 100 g masła, roztopionego
- Na masę serową:
- 750 g sera białego (np. twaróg)
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Skórka otarta z 1 cytryny
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- Na bezowy wierzch:
- 4 białka jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
- Dodatkowo:
- Świeże owoce do dekoracji
Etapy przygotowania
- Przygotuj spód z herbatników i masła, wyłożyć nim dno formy.
- Utwórz masę serową, mieszając ser biały z jajkami, cukrem, mąką, wanilią, skórką z cytryny i śmietaną.
- Ubij białka z cukrem na bezę, dodając ocet lub sok z cytryny.
- Wlej masę serową na spód herbatnikowy, na wierzchu ułóż bezę.
- Piecz sernik w piekarniku, a następnie schłódź.
- Dekoruj sernik bezowy owocami przed podaniem.
Podobne przepisy
Gotowanie: 15 min
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 15 min
Gotowanie: 45 min