- Przyg.10
min - Gotow.30
min - Czas80
min - Dla 4 osób
Przegląd przepisu
- Poziom trudnościŚredni
- AllergenyGluten, Jajka, Laktoza
- SezonCały rok
- Rodzaj kuchniMiędzynarodowa
- CoursesPomysł na desery
- PorcjeDla 4 osób
Opis przepisu
Tort czekoladowy z kremem truflowym zachwyca głębią smaku i aksamitną konsystencją. Idealnie wypieczony biszkopt, połączony z bogatym i kremowym nadzieniem z gorzkiej czekolady to deser na specjalne okazje. Świeże owoce zdobią tort i dodają mu orzeźwiającej nuty.
Składniki
- Na biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Na krem truflowy:
- 200 g czekolady gorzkiej (70% kakao)
- 1 i 1/4 szklanki śmietany kremówki
- 50 g masła
- Na polewę czekoladową:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- Dodatkowo:
- Świeże truskawki do dekoracji
Etapy przygotowania
- Przygotuj biszkopt: wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, dodaj ubite jajka z cukrem i wanilią. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 25-30 minut.
- Przygotuj krem truflowy: podgrzej śmietanę kremówką, dodaj czekoladę i masło. Odstaw do ostygnięcia.
- Przygotuj polewę czekoladową: podgrzej śmietanę, dodaj czekoladę, mieszaj do połączenia składników.
- Zbuduj tort: przekrój biszkopt, nałóż krem truflowy, ułóż kolejne warstwy.
- Udekoruj tort polewą czekoladową i świeżymi truskawkami.
- Schłodź przed podaniem.
Podobne przepisy
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 40 min
Przygotowanie: 40 min
Gotowanie: 20 min