- Przyg.10
min - Gotow.10
min - Czas260
min - Dla 2 osób
Przegląd przepisu
- Poziom trudnościŁatwy
- AllergenyLaktoza
- SezonCały rok
- Rodzaj kuchniWłoska
- CoursesPomysł na desery
Opis przepisu
Panna cotta to klasyczny włoski deser, który zachwyca swoją delikatnością i kremową konsystencją. Połączenie panna cotty z owocowym sosem truskawkowym i świeżymi truskawkami zadowoli każdego miłośnika słodkich deserów. Ten lekki, orzeźwiający deser jest idealny na ciepłe, letnie wieczory.
Składniki
- Na panna cottę:
- 500 ml śmietany kremówki (minimum 30% tłuszczu)
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3,5 łyżki żelatyny
- 3 łyżki zimnej wody
- Na sos truskawkowy:
- 250 g truskawek, umytych i oczyszczonych
- 2-3 łyżki cukru (do smaku)
- 1 łyżka soku z cytryny
- Dodatkowo:
- Świeże truskawki do dekoracji
Etapy przygotowania
- Rozpuść żelatynę w zimnej wodzie i pozostaw, aby napęczniała.
- Podgrzej śmietanę z cukrem i ekstraktem waniliowym, dodaj napęczniałą żelatynę i rozpuść.
- Przelej masę do foremek i schładzaj do stężenia.
- Przygotuj sos truskawkowy, blendując truskawki z cukrem i sokiem z cytryny.
- Obróć stężałą panna cottę na talerze, polej sosem truskawkowym i udekoruj świeżymi truskawkami.
Podobne przepisy
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 10 min
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 10 min