przepis
porada
dodaj
  • Przyg.
    10
    min
  • Gotow.
    10
    min
  • Czas
    260
    min
  • Dla 2 osób
  • Wyświetleń: brak komentarzy
  • Ocena:
Drukuj
...
Dodaj do ulubionych

Przegląd przepisu

  • Poziom trudnościŁatwy
  • AllergenyLaktoza
  • SezonCały rok
  • Rodzaj kuchniWłoska
  • CoursesPomysł na desery

Opis przepisu

Panna cotta to klasyczny włoski deser, który zachwyca swoją delikatnością i kremową konsystencją. Połączenie panna cotty z owocowym sosem truskawkowym i świeżymi truskawkami zadowoli każdego miłośnika słodkich deserów. Ten lekki, orzeźwiający deser jest idealny na ciepłe, letnie wieczory.

Składniki

  • Na panna cottę:
  • 500 ml śmietany kremówki (minimum 30% tłuszczu)
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3,5 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody
  • Na sos truskawkowy:
  • 250 g truskawek, umytych i oczyszczonych
  • 2-3 łyżki cukru (do smaku)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Dodatkowo:
  • Świeże truskawki do dekoracji
Dodając produkty z przepisu do koszyka możesz je zamówić bezpośrednio z naszego sklepu E.Leclerc. Zakupy mogą być u Ciebie już w przciągu godziny. Dodaj do koszyka

Etapy przygotowania

  1. Rozpuść żelatynę w zimnej wodzie i pozostaw, aby napęczniała.
  2. Podgrzej śmietanę z cukrem i ekstraktem waniliowym, dodaj napęczniałą żelatynę i rozpuść.
  3. Przelej masę do foremek i schładzaj do stężenia.
  4. Przygotuj sos truskawkowy, blendując truskawki z cukrem i sokiem z cytryny.
  5. Obróć stężałą panna cottę na talerze, polej sosem truskawkowym i udekoruj świeżymi truskawkami.

Podobne przepisy

Przygotowanie: 5 min Gotowanie: 10 min

Tanie

Przygotowanie: 20 min Gotowanie: 10 min

Tanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena