- Przyg.30
min - Czas290
min - Dla 3 osób
Przegląd przepisu
- Poziom trudnościŚredni
- AllergenyGluten, Jajka, Laktoza
- SezonCały rok
- Rodzaj kuchniWłoska
- CoursesPomysł na desery
- PorcjeDla 3 osób
Opis przepisu
Tiramisu to klasyczny włoski deser, który zachwyca swoim bogatym smakiem i aksamitną teksturą. Łączy warstwy delikatnych biszkoptów nasączonych w kawie z kremową masą serową i oferuje niezapomniane doznania smakowe. Dzięki odrobinie likieru amaretto deser zyskuje dodatkową głębię.
Składniki
- 6 żółtek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mascarpone (ok. 250g)
- 1 i 1/2 szklanki mocnej kawy, ostudzonej
- 2 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie)
- Około 24 biszkoptów
- Kakao do posypania
Etapy przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż formę do tarty papierem do pieczenia.
- W dużej misce ubij żółtka z cukrem na jasną, kremową masę.
- Dodaj mascarpone i wymieszaj na gładką masę.
- W osobnej misce połącz ostudzoną kawę z likierem amaretto.
- Na dno formy do tiramisu wyłóż warstwę biszkoptów, nasączając je mieszanką kawy i likieru.
- Na biszkopty nałóż warstwę masy serowej.
- Powtarzaj warstwy, kończąc masą serową.
- Wstaw tiramisu do lodówki na 4 godziny lub przez całą noc.
- Przed podaniem posyp wierzch tiramisu kakao.
Podobne przepisy
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 10 min
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 10 min
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 5 min