- Przyg.15
min - Gotow.45
min - Czas60
min - Dla 2 osób
Przegląd przepisu
- Poziom trudnościŚredni
- AllergenyGluten, Jajka
- SezonCały rok
- Rodzaj kuchniMiędzynarodowa
- CoursesPomysł na desery
- PorcjeDla 2 osób
Opis przepisu
Czekoladowe ciasto z malinami to doskonałe połączenie intensywnego smaku kakao z orzeźwiającą słodyczą malin. Bogate, wilgotne ciasto to idealny deser dla wszystkich miłośników czekolady.
Składniki
- Na ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka gorącej wody
- Dodatkowo:
- 1 i 1/2 szklanki malin (świeżych lub mrożonych)
Etapy przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj formę do pieczenia.
- Wymieszaj suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
- W osobnej misce ubij jajka z olejem roślinnym, cukrem i ekstraktem waniliowym.
- Stopniowo łącz suche składniki z mokrymi.
- Dodaj gorącą wodę i dokładnie wymieszaj.
- Delikatnie wmieszaj maliny w ciasto.
- Przelej ciasto do przygotowanej formy.
- Piecz przez około 40-45 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche w środku.
- Odstaw ciasto do ostygnięcia zanim przystąpisz do jego dekoracji.
- Przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem lub polać czekoladowym sosem.
Podobne przepisy
Przygotowanie: 25 min
Gotowanie: 10 min
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 30 min
Gotowanie: 15 min