- Przyg.5
min - Gotow.40
min - Czas45
min - Dla 2 osób
Przegląd przepisu
- Poziom trudnościŁatwy
- SezonJesień, Zima
- Rodzaj kuchniWegańska, Wegetariańska
- CoursesPomysł na obiad i kolację
- PorcjeDla 2 osób
Opis przepisu
Warzywa w sosie kokosowym z przyprawami to aromatyczne, kolorowe danie, które łączy w sobie słodycz dyni z delikatną cukinią i soczystą papryką. Dodatek orientalnych przypraw, takich jak kurkuma, imbir i cynamon, nadaje potrawie wyjątkowego aromatu i głębi smaku. Duszone w mleku kokosowym warzywa stają się niezwykle kremowe i sycące.
Składniki
- 1 dynia hokkaido
- 1 cukinia zielona
- 1 papryka czerwona
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml mleka kokosowego
Etapy przygotowania
- Posiekaj czosnek na drobno.
- Pokrój dynię, cukinię i paprykę czerwoną w kostkę.
- Rozgrzej oliwę na patelni, zeszklij czosnek.
- Dodaj do patelni pokrojone warzywa i smaż je przez chwilę.
- Podlej warzywa mlekiem kokosowym i duś przez 15 minut pod przykryciem.
- Wsyp przyprawy i dopraw do smaku, dodając ewentualnie więcej mleka kokosowego, jeśli jest to konieczne.
- Duś, aż dynia będzie miękka.
- Podawaj danie z ugotowanym ryżem, tworząc pełnowartościowy i komfortowy posiłek.
Podobne przepisy
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 45 min
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 10 min
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 35 min