przepis
porada
dodaj
  • Przyg.
    5
    min
  • Gotow.
    40
    min
  • Czas
    45
    min
  • Dla 2 osób
  • Wyświetleń: brak komentarzy
  • Ocena:
Drukuj
...
Dodaj do ulubionych

Przegląd przepisu

  • Poziom trudnościŁatwy
  • SezonJesień, Zima
  • Rodzaj kuchniWegańska, Wegetariańska
  • CoursesPomysł na obiad i kolację
  • PorcjeDla 2 osób

Opis przepisu

Warzywa w sosie kokosowym z przyprawami to aromatyczne, kolorowe danie, które łączy w sobie słodycz dyni z delikatną cukinią i soczystą papryką. Dodatek orientalnych przypraw, takich jak kurkuma, imbir i cynamon, nadaje potrawie wyjątkowego aromatu i głębi smaku. Duszone w mleku kokosowym warzywa stają się niezwykle kremowe i sycące. 

Składniki

  • 1 dynia hokkaido
  • 1 cukinia zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml mleka kokosowego
Dodając produkty z przepisu do koszyka możesz je zamówić bezpośrednio z naszego sklepu E.Leclerc. Zakupy mogą być u Ciebie już w przciągu godziny. Dodaj do koszyka

Etapy przygotowania

  1. Posiekaj czosnek na drobno.
  2. Pokrój dynię, cukinię i paprykę czerwoną w kostkę.
  3. Rozgrzej oliwę na patelni, zeszklij czosnek.
  4. Dodaj do patelni pokrojone warzywa i smaż je przez chwilę.
  5. Podlej warzywa mlekiem kokosowym i duś przez 15 minut pod przykryciem.
  6. Wsyp przyprawy i dopraw do smaku, dodając ewentualnie więcej mleka kokosowego, jeśli jest to konieczne.
  7. Duś, aż dynia będzie miękka.
  8. Podawaj danie z ugotowanym ryżem, tworząc pełnowartościowy i komfortowy posiłek.

Podobne przepisy

Przygotowanie: 15 min Gotowanie: 45 min

Przygotowanie: 10 min Gotowanie: 10 min

Przygotowanie: 15 min Gotowanie: 35 min

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena