przepis
porada
dodaj
  • Przyg.
    40
    min
  • Czas
    60
    min
  • Dla 2 os贸b
  • Wy艣wietle艅: brak komentarzy
  • Ocena:
Drukuj
...
Dodaj do ulubionych

Przegl膮d przepisu

  • Poziom trudno艣ci艢redni
  • AllergenyGluten
  • SezonCa艂y rok
  • Rodzaj kuchniWega艅ska, Wegetaria艅ska
  • CoursesPomys艂 na obiad i kolacj臋
  • PorcjeDla 2 os贸b

Opis przepisu

Kotlety z zielonej soczewicy i kaszy jaglanej to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych mi臋snych kotlet贸w. Po艂膮czenie soczewicy, bogatej w bia艂ko i b艂onnik, z kasz膮 jaglan膮, kt贸ra dostarcza cennych minera艂贸w, sprawia, 偶e kotlety s膮 nie tylko syc膮ce, ale te偶 pe艂ne warto艣ci od偶ywczych.

Sk艂adniki

  • 200 g zielonej soczewicy
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 z膮bki czosnku
  • 2 cebule
  • Ulubione przyprawy: papryka s艂odka, ostra, do mi臋sa mielonego, oregano, cz膮ber, tymianek, pieprz bia艂y
  • 3 艂y偶ki mielonego siemienia lnianego + 9 艂y偶ek wrz膮cej wody
  • M膮ka pszenna do obtaczania
  • Olej do sma偶enia
  • S贸l i pieprz do smaku
Dodaj膮c produkty z przepisu do koszyka mo偶esz je zam贸wi膰 bezpo艣rednio z naszego sklepu E.Leclerc. Zakupy mog膮 by膰 u Ciebie ju偶 w przci膮gu godziny. Dodaj do koszyka

Etapy przygotowania

  1. Przygotuj "jajko" lniane z siemienia lnianego i wody. Odstaw.
  2. Ugotuj soczewic臋 i kasz臋 jaglan膮 wed艂ug instrukcji na opakowaniu.
  3. Zblenduj soczewic臋 na g艂adk膮 mas臋.
  4. Odstaw ugotowan膮 kasz臋 jaglan膮 do wystudzenia na 30 minut.
  5. Na patelni podsma偶 pokrojon膮 cebul臋, dodaj czosnek i zrumie艅.
  6. Po艂膮cz soczewic臋, kasz臋 jaglan膮, cebul臋, czosnek, "jajko" lniane i przyprawy. Wymieszaj na jednolit膮 mas臋.
  7. Odstaw mas臋 do lod贸wki na 30 minut.
  8. Formuj kotlety, obtaczaj je w m膮ce i sma偶 na oleju do zrumienienia z obu stron.
  9. Podawaj kotlety z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub kasz膮 i sur贸wk膮.

Podobne przepisy

Ratatouille
0.0
  • 0 ocena
Przygotowanie: 5 min Gotowanie: 45 min

Tanie

Przygotowanie: 10 min Gotowanie: 20 min

Przygotowanie: 5 min

Tanie

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

  Twoja ocena