- Przyg.40
min - Czas60
min - Dla 2 os贸b
Przegl膮d przepisu
- Poziom trudno艣ci艢redni
- AllergenyGluten
- SezonCa艂y rok
- Rodzaj kuchniWega艅ska, Wegetaria艅ska
- CoursesPomys艂 na obiad i kolacj臋
- PorcjeDla 2 os贸b
Opis przepisu
Kotlety z zielonej soczewicy i kaszy jaglanej to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych mi臋snych kotlet贸w. Po艂膮czenie soczewicy, bogatej w bia艂ko i b艂onnik, z kasz膮 jaglan膮, kt贸ra dostarcza cennych minera艂贸w, sprawia, 偶e kotlety s膮 nie tylko syc膮ce, ale te偶 pe艂ne warto艣ci od偶ywczych.
Sk艂adniki
- 200 g zielonej soczewicy
- 100 g kaszy jaglanej
- 2 z膮bki czosnku
- 2 cebule
- Ulubione przyprawy: papryka s艂odka, ostra, do mi臋sa mielonego, oregano, cz膮ber, tymianek, pieprz bia艂y
- 3 艂y偶ki mielonego siemienia lnianego + 9 艂y偶ek wrz膮cej wody
- M膮ka pszenna do obtaczania
- Olej do sma偶enia
- S贸l i pieprz do smaku
Etapy przygotowania
- Przygotuj "jajko" lniane z siemienia lnianego i wody. Odstaw.
- Ugotuj soczewic臋 i kasz臋 jaglan膮 wed艂ug instrukcji na opakowaniu.
- Zblenduj soczewic臋 na g艂adk膮 mas臋.
- Odstaw ugotowan膮 kasz臋 jaglan膮 do wystudzenia na 30 minut.
- Na patelni podsma偶 pokrojon膮 cebul臋, dodaj czosnek i zrumie艅.
- Po艂膮cz soczewic臋, kasz臋 jaglan膮, cebul臋, czosnek, "jajko" lniane i przyprawy. Wymieszaj na jednolit膮 mas臋.
- Odstaw mas臋 do lod贸wki na 30 minut.
- Formuj kotlety, obtaczaj je w m膮ce i sma偶 na oleju do zrumienienia z obu stron.
- Podawaj kotlety z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub kasz膮 i sur贸wk膮.
Podobne przepisy
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 45 min
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 20 min
Przygotowanie: 5 min