przepis
porada
dodaj
  • Przyg.
    10
    min
  • Gotow.
    15
    min
  • Czas
    30
    min
  • Dla 2 osób
  • Wyświetleń: brak komentarzy
  • Ocena:
Drukuj
...
Dodaj do ulubionych

Przegląd przepisu

  • Poziom trudnościŁatwy
  • AllergenyGluten, Laktoza
  • SezonCały rok
  • Rodzaj kuchniFusion
  • CoursesPomysł na obiad i kolację
  • PorcjeDla 2 osób

Opis przepisu

Pikantny i aromatyczny kurczak w kremowym sosie curry, podany z delikatnym ryżem jaśminowym lub basmati i chrupiącą mieszanką warzyw, stanowi pełnowartościowy i pyszny posiłek. To doskonała propozycja na szybki, ale wyjątkowy obiad. Dodatek natki pietruszki i świeżego soku z limonki sprawia, że danie jest świeże i lekkie.

Składniki

  • 1 filet z kurczaka
  • 2 łyżki curry w proszku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g ryżu jaśminowego lub basmati
  • 450 g mrożonej warzywnej mieszanki chińskiej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 limonka
Dodając produkty z przepisu do koszyka możesz je zamówić bezpośrednio z naszego sklepu E.Leclerc. Zakupy mogą być u Ciebie już w przciągu godziny. Dodaj do koszyka

Etapy przygotowania

  1. Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki i przypraw solą, pieprzem oraz curry.
  2. Natrzyj kurczaka roztartym czosnkiem oraz oliwą, a następnie obtocz w mące.
  3. Ugotuj ryż jaśminowy lub basmati zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Ugotuj mrożoną mieszankę warzyw.
  5. Na patelni rozgrzej dodatkową oliwę i smaż kurczaka z obu stron, aż się zrumieni.
  6. Wlej do kurczaka śmietankę, przykryj patelnię i gotuj przez 3 minuty.
  7. Zdejmij patelnię z ognia, posyp kurczaka natką pietruszki.
  8. Na talerzach ułóż ryż, ugotowane warzywa i kurczaka.
  9. Skrop potrawę sokiem z limonki przed podaniem.

Podobne przepisy

Budyń z mango
0.0
  • 0 ocena
Przygotowanie: 5 min Gotowanie: 10 min

Przygotowanie: 40 min Gotowanie: 35 min

Przygotowanie: 5 min Gotowanie: 50 min

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena